Ordu'da 17 HES projesi mahkemelik oldu

ORDU Doğa ve Yaşam Alanlarını Koruma Platformu üyesi Coşkun Türkeli, 2 yılda kentte yapım çalışmaları başlayan 17 Hidroelektrik Santrali (HES) projesinin durdurulması için mahkemeye başvurduklarını söyledi.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 04 Şubat 2014 11:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ordu'da 17 HES projesi mahkemelik oldu

Ordu'da çevre derneklerinin bir araya gelerek oluşturdukları Ordu Doğa ve Yaşam Alanlarını Koruma Platformu, kentteki dere ve ırmaklar üzerine kurulması planlanan yaklaşık 80 HES projesini takibe aldı. Platform üyesi Coşkun Türkeli, 2 yılda kentte inşaat çalışmaları başlayan 17 HES projesinin durdurulması ve iptal edilmesi için yöre halkıyla birlikte hareket ederek bu projeleri Ordu İdare Mahkemesi'ne taşıdıklarını belirtti. İkizce İlçesi Başönü HES, Gölköy İlçesi Uğurlu ve Alasaylar HES projelerinin Danıştay tarafından iptal edildiğini, diğer projelerde de yargı sürecinin ise devam ettiğini vurgulayan Coşkun Türkeli, "Şuanda bitmiş pozisyonda olan HES'ler var. Bunların bir kısmı davalar sonuçlanmadığı için derelerden su alamıyorlar ve üretime geçemiyorlar. İptali yönünde mahkemeye başvurduğumuz ve davayı kaybettiğimiz Mesudiye İlçesi Bayırköyü'nde bulunan Boztepe HES'te çalışmalar bitti, üretim aşamasına geldi. Ancak yeterli su debisi olmadığı için henüz üretime başlayamadı. Yine Melet Irmağı üzerinde Ordu HES projesi var, o da yetersiz debi nedeniyle üretime geçemedi" dedi.

Türkeli, HES projelerinin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini de vurguladı. Coşkun Türkeli, "Yapılabilir olan projeler yapılmadı. Uygun olmayan projeler iptal edilmelidir. Derelerdeki su debisinin her geçen yıl azaldığını görüyoruz. Zaten uygun olmayan bu projelerin bir kısmı yetersiz su nedeniyle hayata geçirilemeyecek. Ordu'da 80'e yakın HES planlaması var. İnşaat çalışması başladıkça yöre halkıyla hareket ederek bu projeleri iptal etmek için yargıya taşıyoruz" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber