İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Berberler dertli

Yalova Berber ve Kuaförler Odası Başkanı Şenol Ulutürk, yeni kanunun şart koştuğu hekim ve iş güvenliği uzmanının berberlere ciddi bir mali yük getireceğini söyledi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Şubat 2014 13:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Berberler dertli

6331 Sayılı İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu'nun esnafı mağdur ettiğini belirten Ulutürk, yasayla esnafa risk analizi yaptırma mecburiyeti geldiğini ifade ederek, "Bu konuda ilk başta yanlış bir anlaşılma oldu. Tüm esnaflar yaptıracak diye söylendi. Bu konuyla ilgili firmalarla görüştük. Yanında sigortalı işçi çalıştıranların bunu yapma mecburiyeti var. Yasada 'kendi nam ve adına çalışanlar hariç' diye bir madde var. Biz de 6 tane firmadan konuyla ilgili teklif aldık. Teklif alamadan esnafla görüştük. Esnaflarımız oy birliğiyle odaya sorumluluğu verdi. Bunun üzerine bir firmayla anlaşmamızı yaptık. Aylık 140 lira+KDV ücrete anlaştık. Yanında 10 kişiye kadar işçi çalışanlar için bu rakamlar geçerli. 10 kişiyi geçince fiyat arttı. Bu firma her esnafla görüşme yapacak. Yanında sigortalı işçi çalıştıran 38 esnafımız çıktı. Bu esnafa yük bindirecek. En son federasyon başkanımız geldiğinde bunu kendilerine illettik. İlk önce 4 yılda bir risk analizi yapılacak dendi. Bunun da 100-150 lira karşılığında olacağı belirtildi. Bunun böyle olmadığı sonradan ortaya çıktı. İşçi çalıştıran herkes, her ay bu parayı verecek. Bir muhasebe parası gibi. Bu esnafın üzerine büyük bir yük. Bir işçinin maliyeti 380 lira civarında. Bir işçinin maliyeti otomatik olarak 150 lira artacak. Bu esnafa yük. Bununla ilgili federasyon itirazını yaptı. İnşallah olumlu bir karar çıkar. Hem konfederasyon, hem federasyon bunun üzerine gidiyor. Bizim için kötü olan, tehlikeli iş yerleri sınıflarına girmemiz. AB'deki kanunlarda kuaförler ve berberler tehlikeli sınırına girdiği için Türkiye'de de böyle oldu. Bu konuyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Bu esnafın üzerine yüktür. Düz mantıkla baktığımızda ben hiçbir berberin ve kuaförün iş yerinde yaralanma olduğunu görmedim. Yangın dahi çıkmadı. Gerçekten esnafa büyük bir külfet" dedi.

Esnafın gelirinin her geçen gün düştüğünü anlatan Ulutürk, "6 yıldan beri biz tarifelerimize zam yapamıyoruz. 6 yıl önce günde 100 lira para kazanıyordum. 100 liranın 80 lirası kar, 20 lirası masraftı. Şimdi ise yine 100 lira para kazanıyorum, fakat şimdi 80 lirası masraf, 20 lirası kar. Pasta çoğalmazken paydaşlar çoğaldığı için kazançlar azalıyor. İnşallah önümüzdeki süreçte bu sıkıntılardan kurtuluruz. Bu iş böyle yürümez" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber