Konut kredisinde faizler artıyor

Haber Giriş : 17 Mayıs 2006 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BEŞ BANKA FAİZLERİ ARTIRDI: Piyasalardaki geçen haftadan başlayan dalgalanmanın etkisiyle, bankalar konut kredisi faiz oranlarını artırmaya başladı. İlk artırım yapan Finansbank'ın ardından Denizbank, Fortis, HSBC ve Bankeuropa da faiz oranlarını yükseltti. Diğer bankalar da konut kredisi faiz oranlarını artırabilir. Bankaların kullandırdığı konut kredileri 11 Mayıs itibariyle 341 milyon YTL büyüyerek 18 milyar YTL düzeyinde.

TAŞIT KREDİSİ FAİZLERİNDE HENÜZ ARTIŞ YOK: Araç kredilerinde yeni bir faiz artışı duyurusu henüz yapılmadı. Ancak faizlerin mevcut düzeyini koruması halinde taşıt kredisi faiz oranlarında da küçük oranlı bir artışın olabileceği belirtiliyor. 11 Mayıs itibariyle taşıt kredileri 6 milyar 532 milyon YTL düzeyinde.

KULLANILMIŞ TÜKETİCİ KREDİSİ FAİZ ORANI DEĞİŞTİRİLEMİYOR: Bankacılar, konut ve tüketici kredilerinde asıl faiz yükselişinin Merkez Bankası'nın faiz artırması durumunda yaşanacağına dikkat çekiyor. Halen tüketici kredileri, 5 Mayıs itibariyle toplam 37 milyar 249 milyon YTL düzeyinde. Faiz artışından konut, tüketici ve taşıt kredisi almış kişiler etkilenmeyecek. Yasa gereği tüketici kredilerinde faiz oranları değiştirilemiyor. Ancak bundan sonra kredi kullanacak olanlara yeni faiz oranları uygulanacak.

TİCARİ KREDİLERDE FAİZ DEĞİŞEBİLİYOR: Şu ana kadar ticari kredi faiz oranlarını artırdığını açıklayan banka olmadı. Ancak faiz oranlarında ciddi artış, kullanılmış ticari kredilere de yansıtılıyor. Yani faizleri değiştirilebiliyor.

EN FAZLA DÖVİZ BORCU OLANLAR ETKİLENECEK: Dolar cinsinden kredi kullanan şirketlerin mali yükü arttı. Bu şirketlerin döviz borçlarının YTL cinsinden karşılığı kura paralel olarak aynı oranda arttı.

Faiz artışı 5 bankayla sınırlı kaldı (%)
Banka adı Eski oran Yeni oran
Denizbank 1.09 1.20
Fortis 1.08 1.20
Finansbank 1.08 1.13
HSBC 1.08 1.14
Bankeuropa 1.05-1.03 1.14- 1.09
 

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber