Danıştay'a silahlı saldırı: 2 ölü 3 yaralı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Mayıs 2006 10:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştay 2. Dairesi'ne silahlı saldırıya 'Başörtü' iddiası

Danıştay 2. Dairesi'nde rutin heyet görüşmeleri yapıldığı sırada silahlı bir saldırgan tabancayla ateş açtı. Saldırıda 2. Daire Başkanı Mustafa Birden ağır yaralalı olarak kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Saldırı sonucu toplam ilk aşamada 5 kişinin yaralandığı öğrenildi. Yaralılar Hacettepe Hastanesi'ne kaldırıldı.

Yaralanan Danıştay 2. Daire üyesi Mustafa Yücel Özbilgin, tedavi gördüğü Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde vefat etti.

Danıştay çevresinde polis geniş güvcenlik önlemleri aldı.

Danıştay 2. Dairesi toplantı halindeyken içeri giren ve adının Aslan Alparslan olduğu öğrenilen bir saldırgan masada oturanlara 2 şarjör kurşun boşalttı.

Danıştay'da bugüne dek görülmemiş silahlı baskından sonra ortalık ana baba gününe döndü. Polis kaçmaya çalışan saldırganı Glock marka tabancasıyla yakaladı. Saldırganın avukat olduğu öne sürülüyor.

Saldırgan Aslan Alparslan, Çankaya İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde sorguya alındı.

Saldırıya uğrayan Danıştay üyeleri hemen hastaneye kaldırıldı. Ancak Daire Başkanı Birden kurtarılamadı. Yaralılardan birinin de dururumunun ağır olduğu öğrenildi.

Saldırıya uğrayan Daire Başkanı Mustafa Birden'in türban kararına imza atan isimler arasında olduğu belirtiliyor.


Danıştay 2. Dairesi tartışılan türban kararına imza atmıştı

Bugün Aslan Alpaslan adlı bir kişinin tekbir getirerek silahlı saldırı düzenlediği Danıştay 2. Dairesi, okula geliş gidişlerinde türban takan bir öğretmenin, anaokuluna müdür olmasını sakıncalı bulan bir karara imza atmıştı.

Daire Başkanı Mustafa Birden bu kararın ardından sürekli ölüm tehditleri alıyordu...

TARTIŞILAN KARAR

2001 yılında Gölbaşı Bayrak Garnizonu'nda bulunan Bayrak Anaokulu Müdürlüğü'ne atanan bir öğretmen, girişte kimlikteki fotoğrafının başı kapalı olması nedeniyle içeri alınmadı ve hakkında Milli Eğitim Müdürlüğü'nce soruşturma açıldı.

Açılan soruşturma sonucunda da öğretmene aylık kesme cezası verildi ve görevden alınarak Mamak Kıbrıs Köyü İlköğretim Okulu'na çocuk gelişimi öğretmeni olarak atandı.

Öğretmen bu karar üzerine Ankara 6. İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Mahkeme de işlemi iptal etti.

Ancak Ankara Valiliği mahkeme kararını temyize götürdü ve dosya Danıştay'a geldi. Danıştay İkinci Dairesi, okula geliş gidişlerinde türban takan bir öğretmenin, anaokulu müdürü olmasını sakıncalı bularak, idare mahkemesinin kararını iptal etti.

Danıştay kararında, çevresine en iyi örnek konumunda olması gereken öğretmenin, okula geliş ve gidişleri sırasında da olsa, yasal düzenlemelerde belirtilen temel ilkelere aykırı davrandığı belirtildi.


Saldırgan dün de odanın kapısını zorlamış...

Danıştay 2. Dairesini kana bulayan saldırgan Aslan Alparslan'ın, Danıştay binasına avukat kimliğiyle sık sık girdiği, eylemden bir gün önce de Danıştay 2. Başkanı Mustafa Birden'in odasının kapısını zorladığı, polisin çağrılmasıyla binayı terkettiği öğrenildi.

Bugün saat 09.45'de silahlı saldırıda bulunan Aslan Alpaslan'ın dün de aynı saatlerde Danıştay 2. Daire başkanlığına geldiği ve başkanın odasının kapısını zorladığı, görevlilerin polise haber vermesi üzerine burayı terkettiği öğrenildi.

Saldırganın Bingöl nüfusuna kayıtlı olduğu, İstanbul Barosu'na bağlı olarak avukatlık yaptığı öğrenildi.

2. DAİRE LAİKLİK HASSASİYETİYLE ÖNE ÇIKTI

Danıştay 2. Daire, laiklik konusundaki hassasiyetiyle öne çıktı. Daire, özellikle Milli Eğitim Bakanlığı'nın yurt dışı görevlendirmeleri ile yurt dışında okuyanlara denklik konularında önemli kararlar aldı.

Danıştay 2. Dairesi; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı ile bu bakanlıkların bağlı ve ilgili kuruluşlarında görevli kamu personeline ilişkin mevzuattan kaynaklanan dava ve temyiz başvuruları ile kamu personelinin sicillerine ilişkin dava ve temyiz başvurularına bakıyor.

Daire, özellikle Milli Eğitim Bakanlığı'nın yurt dışı görevlendirmeleri ile yurt dışında okuyanların denklik konularında önemli kararlara imza attı.



Vakit üyelerin fotoğraflarını yayımlamıştı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber