Diş eti hastalığı, kalp rahatsızlığını tetikliyor

KÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdemir: “Günümüzde diş eti rahatsızlığı olanlarda kalp damar hastalığı olma riskinin daha fazla olduğu klinik araştırmalarla gösterilmiştir

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Şubat 2014 20:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Diş eti hastalığı, kalp rahatsızlığını tetikliyor

Kırıkkale Üniversitesi (KÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebru Olgun Erdemir, diş eti rahatsızlığı olanlarda kalp damar hastalığı riskinin daha yüksek olduğunun klinik araştırmalarla belirlendiğini söyledi.

Prof. Dr. Erdemir, Fakülte binasında gazetecilere yaptığı açıklamada, diş eti sağlığının bozulmasının, kalp damar hastalığı riskini artırdığını belirterek, diş eti iltihabının daha derin dokulara yayılarak, diş etinde ve destek kemikte erime ya da yıkım meydana getirdiğini bildirdi.

KÜ Diş Hekimliği ve Veterinerlik Fakültesi öğretim üyeleri olarak, koordinatörlüğünü yürüttüğü "Ratlarda Deneysel Periodontitis Modelinde Folik Asit Uygulamasının Endotelyal Fonksiyonun Yeni Biobelirteçleri Üzerine Etkisinin Araştırılması" projesi hazırladıklarını ve projenin TÜBİTAK tarafından da desteklendiğini ifade eden Erdemir, şöyle konuştu:

"Dişeti hastalıkları, dişi çevreleyen diş etleri ve destek kemikte görülen iltihabi hastalıklardır. Dişler neredeyse bütün sistemleri olumsuz etkileyen sürekli enfeksiyon odağı haline gelebilir ve özellikle kalp gibi organlarda önemli sağlık sorunlarına yol açabilen enfeksiyonlara kaynaklık edebilir. Diş eti hastalıkları, dişler üzerinde plak birikmesi ile oluşmaktadır, plağın temizlenmediği durumlarda plak içindeki bakterilere ve bu bakterilerin oluşturduğu toksinlere karşı vücudumuzun bağışıklık sistemi uyarılmaktadır ve iltihabi bir yanıt oluşmaktadır. Oluşan iltihabi yanıt ile birlikte bakteriler ve toksinleri diş ve diş etini çevreleyen dokularda yıkıma neden olmaktadır. Aynı zamanda bu ürünler ve bakteriler, kanama yolu ile vücudumuzun diğer bölgelerine gidebilmektedirler. Bu durum ise kalp krizi ve hatta ölümle sonuçlanabilen kalp-damar hastalıklarına neden olmaktadır. Günümüzde artık diş eti rahatsızlığı olanlarda kalp damar hastalığı olma riskinin daha fazla olduğu klinik araştırmalarla gösterilmiştir."

- Folik asidin damar hasarı üzerinde düzeltici etkisi olup olmadığını araştırılacak

Prof. Dr. Erdemir, folik fasit takviyesinin damar hasarı üzerinde düzeltici etkisinin olup olmadığını araştıracaklarını belirterek, yaptıkları çalışmada, ratlarda deneysel olarak oluşturulan diş eti hastalığı modeli kullanılarak, bu hastalığın damar ve kalp gibi vücudun uzak bölgelerinde oluşturduğu hasarların inceleneceğini kaydetti.

Erdemir, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Damarda hasar oluşup oluşmadığını anlamak için kan dolaşımı içinde damar hasarını gösteren bazı biyolojik belirteçlere bakılacaktır. Eğer bu belirteçler ile damar hasarı ve periodontitis arasında bir ilişki bulunursa bu belirteçlerin ileride klinikte periodontitisli hastalarda kalp hastalığı ile ilişkili bir sorun olup olmadığını gösteren rutin taramalarda kullanılabileceği kanıtlanmış olacaktır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber