'Tasarruf yapmam' diyenler rekor kırdı

ING'nin yaptığı araştırmaya göre şu an tasarrufu olmayan ve gelecek dönemde tasarruf planlamayanların oranı yüzde 63.8'le en yüksek seviyeye yükseldi.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 08 Şubat 2014 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Tasarruf yapmam' diyenler rekor kırdı

ING Bank'ın iki yılı aşkındır yürüttüğü 'Türkiye'nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması'nın 2013 yılı dördüncü çeyrek verileri açıklandı. Araştırma, piyasalarda yaşanan oynaklığın tasarrufa etkisini ortaya koydu. İşte satır başları:

BELİRSİZLİK ETKİLİ OLDU

- Tasarrufu olmayan ve gelecek dönemde tasarruf planlamayanların oranı bir önceki anket dönemindeki yüzde 60.9 seviyesinden yüzde 63.8 seviyesine yükselerek araştırma tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı. Burada sıçramada özellikle aralık ayında yurtiçi piyasalarda yaşanan gelişmelere bağlı artan belirsizlik etkiliydi.

EV ALMAK HEP İLK SIRADA

- En önemli tasarruf nedenleri 'ev almak' ve "çocukların geleceği" olmaya devam ediyor.

- Tasarruf etme nedenlerinde uzun vadeli amaçlar etkili olsa da, tasarruf araçları tercihinde görece daha likit kalemlerin seçiminde artış dikkat çekiyor. Bu durum, tüketicilerin geleceğe yönelik amaçlarla tasarruf etseler de, piyasalardaki belirsizliğe duyarlı olduklarını göstermektedir.

DÖRTTE BİRİ VADELİDE

- 'TL vadeli hesap' hala en fazla tercih edilen tasarruf aracı. Tasarruf sahiplerinin dörtte biri TL

vadeli hesabı tercih etti.

- Bu çeyrekte altın ve yastık altı nakit tercihinin yükselişi devam ettirdi. Altındaki düşüşe rağmen tercihlerin artmasında, yatırımcıların önümüzdeki dönemde altın fiyatlarının artacağını düşünmesi ve piyasalarda değişkenliğin yüksek olduğu son çeyrek içinde güvenli liman olarak görülmesi etkili oldu.

BES'TE ARTIŞ SÜRÜYOR

- BİREYSEL emeklilik fonları/hayat sigortaları' kaleminde, bir önceki çeyrekteki keskin yükselişe göre sınırlı da olsa artış devam etti. Uzun vadeli bir yatırım tercihi olması nedeniyle belirsizlik ortamında daha az tercih edilmesi beklenen bu kalemde görülen kısmi artışta devlet katkısı desteği ile tasarruf tabanının genişlemeye devam ettiği görülüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber