Çobanlar da teknolojiye ayak uydurdu

Bir zamanlar teknolojiden uzak dağ ve bayırlarda çadır içerisinde yaşam savaşı veren çobanlar zamana uyup, teknolojiye de ayak uydurdu.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Şubat 2014 11:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cep telefonunun yaygınlaşması ile teknolojiye ilk olarak cep telefonu ile bağlanan çobanlar şimdi internet ve bilgisayar kurdu haline geldi.

Devlet tarafından sağlanan çeşitli desteklemelerin yanı sıra AB fonlarını da kullanmaya başlayan Aydınlı çobanlar sürü takibini de bilgisayar üzerinden yapmaya başladılar. Aydın'ın Koçarlı ilçesine bağlı Cincin Köyü'nde çobanlık yapan vatandaşlardan Hatice Ergün, ilerleyen yaşı ve 40 yaşından sonra tanıştığı bilgisayarla hayatını kolaylaştırdı. Doğal yaşamın içinde teknolojinin nimetlerinden de sonuna kadar faydalandığını belirten Hatice Ergün, internet, dijital kamera ve bilgisayar sayesinde hem kendisinin hem de koyunlarının hayatının kolaylaştığını söyledi.

Kendisine güvenen ve 'başarırım' diyen her çobanın teknolojik hayata çok rahat ayak uydurabileceğini belirten Hatice Ergün, "Eskiden sadece büyükbaş hayvan beslerdik. 3 yıl önce küçükbaş hayvan edindik. Kısa sürede 5-10 koyun 100'den fazla koyun oldu. Koyun sayısı artınca hayvanların bakım ve takibi de zorlaştı. Eskiden özellikle koyunların doğurma zamanlarında yatak yorgan yüzü görmezdik. Şimdi ağılın çeşitli yerlerine kamera yerleştirdik. Gece yatağımızda koyunları da izliyoruz. Doğum yapmaya başlayan koyun olursa gidip yardım ediyoruz. Teknolojinin nimetleri sayesinde hem biz hem de koyunlarımız rahat ediyor" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber