Çocukların ortodontik muayenelerini ihmal etmeyin

Ortodontik muayenelerin ihmali diş kayıplarına yol açabiliyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Şubat 2014 14:59, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Çocukların ortodontik muayenelerini ihmal etmeyin

Çocukların bir şikayeti olmasa da 6-7 yaşlarında mutlaka ortodontik muayeneden geçmesi gerektiğini belirten Ortodonti Uzmanı Elif Ertaş, "Muayene ve tedavi süreci ihmal edilirse, sorun büyüyebilir, hatta diş kaybedilebilir" dedi.

Diş hekimleri, çocuklarda periyodik gerçekleştirilecek ortodontik muayenin önemine dikkat çekiyor. Teras Dental Diş Kliniği Ortodonti Uzmanı Elif Ertaş, "Ortodontik muayeneler, 2 yıl aralıklarla daimi dişler tamamlanana kadar tekrar edilmelidir. Daimi dişler tamamlandıktan sonra yapılan ortodontik tedavinin yüz gelişimine katkısı oldukça azdır. Eğer bir çocuk ağızdan nefes alıyorsa veya uyurken ağzı kapalı bir şekilde nefes almakta zorlanıyorsa, bu durum ortodontik bozukluklara neden olabilir" diye konuştu.

"DİŞLER KAYBEDİLEBİLİR"

Ağız solunumunun, üst çenede şiddetli darlığa ve yüzün uzamasına yol açtığını kaydeden Ertaş sözlerini şöyle sürdürdü: "Ortodontik tedavilerde erken tanı, tedavi bütçelerini de olumlu yönde etkiler. Periyodik muayenelerle ortodontik tedaviler çocukların eğitimlerini aksatmayacak şekilde planlanabilir. Günümüz eğitim sisteminde, öğrenciler neredeyse haftanın her günü yoğun bir ders ve kurs koşuşturmacasında. Bu nedenle birden fazla randevu gerektirebilen diş tedavilerine zaman ayıramadıklarını gözlemliyoruz. Ağız ve diş sağlığı bilinci, çocuklara küçük yaşlardan itibaren kazandırılmalıdır. 6-12 yaş aralığındaki çocuklar, karışık dişlenme dediğimiz bir dönemdedirler. Bu dönemde, hem daimi hem de süt dişleri bir arada oluyor. 'Nasılsa süt dişi, yenisi çıkacak' diye düşünmemek lazım. Bu düşünceyle muayene ve tedavi süreci ihmal edilirse, sorun büyüyebilir, hatta diş kaybedilebilir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber