Akciğer hastaları evde ölümü bekliyor

Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu: Organ listesinde 30 bin kayıtlı hasta var. Asıl sayının 100 bin civarında olduğunu düşünüyoruz.

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 08 Şubat 2014 20:31, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Akciğer hastaları evde ölümü bekliyor

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu, beş yıl önce %40 oranında olan kadavradan organ naklinin her yıl biraz daha azalarak geçtiğimiz yıl %22'ye indiğini söyledi. Türkiye'de akciğer nakli yapılabilen 3 merkezden biri olan Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde akciğer nakli olan hastalar bir araya geldi. Toplantıda konuşan Prof. Dr. Dokucu, "2009 yılında akciğer nakline başlanan Yedikule'de bugüne kadar 19 hastaya 20 defa akciğer nakledildi. Ancak kadavradan nakilde problem yaşanıyor. Beyin ölümü gerçekleşen organ nakline uygun hastaların sadece 20 de birinin organları bağışlanıyor. Şu anda organ bekleyen 30 bin ancak gerçek sayının 100 bin kişi civarında olduğunu düşünüyoruz" dedi. Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Akciğer Nakli Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Adnan Sayar ise "Bizim bekleme listemizde 50 kişi var. Ancak göğüs hastalıkları klinikleri hasta dolu olduğu halde nakile yönlendirme yapılmıyor. Hastalar da bunun yapılabileceğini bilmedikleri için başvurmuyorlar" dedi.

EN GENÇ HASTA

Yedikule'de akciğer nakli olan en genç hasta 20 yaşındaki Elif Elçin Bozkurt, 11 ay önce ameliyat oldu. Hastalığı sebebiyle 5. Sınıfta okulunu bırakmak zorunda kalan Elif, nakille birlikte yeniden yaşamaya başladığını söylüyor.

Ziyneti Kocabıyık

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber