'İşkence'den gözaltına alınan 8 polise 3'er yıl hapis

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Mayıs 2006 18:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İzmir'de, ?gözaltına aldıkları kişiye işkence yaparak ölümüne yol açtıkları? iddiasıyla yargılanan 10 polisten 8'ine 3'er yıl 4'er ay hapis cezası verildi.

İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, tutuksuz yargılanan başkomiserler İ.P. ve C.B, komiser yardımcısı H.E, polis memurları M.Ç, A.A, Y.O. H.K. ve T.G. hazır bulundu. U.K. ile N.S. mahkemeye gelmedi. 6 yıldır devam eden davanın karar duruşmasında, sanıklar, atılı suçu işlemediklerini belirterek, beraatlarını talep etti.

Gözaltında öldüğü iddia edilen Alpaslan Yelden'in ailesinin avukatları Türkan Aslan ve Gül Kireçkaya, Yelden'in gözaltındayken öldürüldüğünün, toplanan delillerle kesinlik kazandığını belirterek, cezanın miktarı ve yaşam hakkının korunması ile kutsallığının, verilecek kararda gözetilmesini talep ettiler.

Sanıkların avukatı Hilmi Güler ise gelen raporlarda maktulün doğrudan travmaya maruz kalmış olabileceği gibi düşme sonucu da hayatını kaybetmiş olabileceğinin belirtildiğini, bu nedenle müvekkillerinin beraatını istedi.

Sanıklar ise son savunmalarında, haklarındaki iddiaları kabul etmeyerek, beraatlarını istedi.

Sanıklar hakkında ?Görevi ihmal? ve ?görevi kötüye kullanmak? suçlarından açılan kamu davalarının zaman aşımı nedeniyle ortadan kaldırılmasına karar veren mahkeme heyeti, İ.P, T.G, M.Ç, A.A, H.K, Y.O, H.E ve U.K'nin ?adli görevin ifası sırasında suçunu söyletmek için kastı aşan müessir fiil neticesinde ölüme yol açtıkları? iddiasıyla 3'er yıl 4'er ay hapis cezası ile cezalandırılmasına oy çokluğu ile karar verdi.

DAVANIN GEÇMİŞİ

Alpaslan Yelden, 11 Şubat 1998'de İzmir-Ankara karayolunun kenarında ölü bulunan Romanya uyruklu Rimin Mete'nin katil zanlısı olarak 2 Temmuz 1999'da gözaltına alınmıştı. Gözaltındayken rahatsızlanan Yelden, kaldırıldığı Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesinde hayatını kaybetmişti.

Ailenin şikayetçi olması üzerine, o dönemde Asayiş Şube Müdürlüğünde görevli 2 baş komiser, 2 komiser yardımcısı ve 6 polis memuru hakkında ?işkence yaparak ölüme sebebiyet verme? iddiasıyla dava açılmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber