'Konut kredisinde bu faiz seviyeleri cazip'

Haber Giriş : 17 Mayıs 2006 20:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Koçbank Genel Müdürü Kemal Kaya, Türkiye ekonomisinin ani çıkışlar ve inişlerden hasar görecek kadar zayıf olmadığını belirterek, ''Ekonominin temelleri sağlamdır'' dedi.

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Koçer'i ziyareti sırasında konuşan Kaya, Koçbank ve Yapı Kredi Bankası olarak bölgeye önem verdiklerini ifade ederek, birleşmeden önemli imkan çıkacağını ve firmalara desteklerinin artarak süreceğini belirtti.

Kaya, ''Arzumuz, Türkiye'deki ortamın iyileşmesi ile bir yandan kaynak maliyetlerini düşürürken, bir yandan da daha uzun vadeli finansman imkanlarıyla bölgenin de gelişmesine katkıda bulunmak'' diye konuştu.

Yapı Kredi ve Koçbank olarak birleşme sürecine önceki ay başladıklarını, bunun çalışmalarını geçen seneden beri sürdürdüklerini anlatan Kaya, şunları söyledi:

''Hukuki birleşme sürecinin önümüzdeki aylarda devam etmesini ve Ekim ayında tamamlanmasını bekliyoruz. Sene sonuna kadar her iki bankanın tek bir çatı altında birleşmesini hedefliyoruz. Bankalarımızın üst yönetimleri ve gövde teşkilatının geçtiğimiz ay itibariyle birleşmesini tamamladık. Temel amacımız, Türkiye'de hem kurumsal, hem ticari hem de perakende piyasalarda büyümek. Önümüzdeki dönemde biz bu birleşmeden büyüyerek hem pazar payı elde ederek hem de yaygınlaşarak, müşteri tabanımızı da geliştirerek devam etmeyi arzu ediyoruz.''

''DALGALI KUR REJİMİNE İNANIYORUZ''

Kaya, ekonomideki gidişatın genelde iyi olduğunu düşündüklerini belirterek, şöyle devam etti:

''Planlarımızı hep düşük enflasyonlu ve istikrarlı büyüme ortamına göre yapıyoruz. Son zamanlarda mali piyasalardaki dalgalanmanın nedenlerinin gerek dış etkenlerden, gerekse içerdeki ekonomideki alınan sinyallerden kaynaklandığını düşünmekteyiz. Özellikle son aylardaki enflasyondaki kıpırdanmayla birlikte, mali disiplinde sağlanan başarının bir miktar harcamaların artışından kaynaklanan endişelerden dolayı, dış piyasalardaki gelişmelerin de etkisiyle birlikte Türkiye'de bir dalgalanma söz konusu oldu. Ancak, dalgalı kur rejimine biz inanıyoruz. Bu nedenle piyasalar kendi kendilerini belli bir seviyeye oturttu. Kur ile birlikte faizin de hareketlendiğini düşünüyoruz. Türkiye ekonomisi ani çıkışlar ve inişlerden hasar görecek kadar zayıf değildir. Ekonominin temelleri sağlamdır. Güven esaslı bir ekonomimiz var. İç ve dış piyasalarda güvenin tekrar yerine konulduğu taktirde gidişattan herhangi bir sapma olmayacağını düşünüyoruz.

Merkez Bankamızın da aynı güveni sağlayarak Türkiye'nin hikayesinin eskisi gibi sağlam olmaya devam etmesini sağlaması lazım. Banka olarak genelde gidişatı olumlu görüyoruz.''

''KONUT KREDİLERİNE TALEP DEVAM EDECEK''

Tüketici kredilerine ilişkin bir soruya karşılık Kaya, son 2 yılda özellikle konut kredilerinde, sabit faizli ve uzun vadeli kredilerde artış olsa da bunların bankaların bilançosunda çok büyük olmadığını kaydetti.

Kaya, şöyle dedi:

''O nedenle buradan her ne kadar bir miktar son dönemde oluşturulan düşük faizli dönemde oluşturulan portföyden bir miktar zarar edilse de portföy genelinde faizler daha da artmadığı taktirde çok büyük zarar oluşacağını düşünmüyorum. Nitekim, dün ve bugün bazı bankalarımız konut kredi faizlerini artırma kararı aldı. Artırılan faiz oranları da bana göre konut kredileri kullanımını etkileyecek oran değildir. Konut kredilerine talep bu şekilde devam edecektir, bu faiz seviyelerinden kredi kullandırmanın cazip olacağını düşünüyorum.''

NEJAT KOÇER

GSO Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Koçer de Koçbank'ın Türk ekonomisine çok önemli katkıları olduğunu belirterek, iki büyük bankanın birleşmesinin Türk sanayisine ve özellikle KOBİ'lere faydalar getirmesini diledi.

Gaziantep'in bu birleşmeden elde edeceği payın fazla olmasını isteyen Koçer, ''Çünkü, burada yapılacak yatırımların, ortaya çıkacak istihdamın finans desteğine ihtiyacı var'' dedi.

Koçer, finans hizmetleri ve kredilerde orta ve uzun vadeli yatırım ve işletme kredilerini sanayicilerin kullanabilmesinin önemli olduğunu belirterek, ''Koçbank ve Yapı Kredi Bankası'ndan ortaya çıkacak enerjinin bizlerin talebimizi yerine getirmesini arzu ediyoruz'' diye konuştu.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber