İki milyon kişi daha sigarayı bırakacak

Geçen yıl Türkiye'de iki milyon kişi sigarayı bıraktı. Sağlık Bakanlığı'nın 2014 hedefi erkek ve kadınlarda sigara kullanma oranlarını yüzde 2'şer azaltmak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Şubat 2014 23:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İki milyon kişi daha sigarayı bırakacak

Bugün 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü. Sağlık Bakanlığı bu anlamlı gün öncesi dün 2014 yılı performans programı ve hedeflerini açıkladı. Buna göre bu yıl hedef erkek erişkinlerde sigara v.b. tütün mamülleri kullanım oranı yüzde 40'tan yüzde 38'e, kadın erişkinlerde yüzde 12'den yüzde 10'a düşürmek. Bu da toplamda geçen yıl olduğu gibi bu yıl da iki milyon kişiye daha sigarayı bıraktırmak anlamına geliyor. Erişkinler arasında her gün sigara kullanım oranı 2012'de erkeklerde yüzde 41,5, kadınlarda yüzde 13,1 düzeyindeydi.

ÖMRÜ 10 YIL KISALTIYOR

Geçen yıl 25 olan madde bağımlılığı tedavi merkezlerinin sayısı 27'ye çıkarılacak. Bakanlık 1 Mart'tan itibaren sigara dumanına maruz kalan pasif içiciler ve bu durumun sağlığa zararlarını anlatmak üzere bir kampanya başlatacak. Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü Ömer Tontuş, Türkiye sigara ve tütün mamülleriyle mücadelede başarı sağladı, bu başarıyı devam ettirecektir, örnek ülke olmayı devam ettireceğiz." dedi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Tunçalp Demir ise sigaranın ortalama yaşam süresini 10 yıl azalttığına dikkati çekerek, yaşamı uzatacak en önemli etkenin sigara içmemek, içiliyorsa da sigarayı bırakmak olduğunu söyledi. Demir "Her deneme bırakmaya giden yoldaki bir adımdır. Sigarasız hayat ile 40'tan fazla ölümcül hastalık riskiniz azalır, sevdiklerinizle daha uzun ve sağlıklı yaşarsınız. Sigaraya harcayacağınız parayı ailenize harcarsınız, kendinize güveniniz artar. Çocuklarınıza, çevrenize iyi bir örnek olursunuz" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber