Kanamaları sünger gibi emen şırınga

ABD'li bir şirket tarafından üretilen ve silahlı yaralanmalarda açılan büyük yaraları sadece 15 dakikada adeta 'mühürleyen' "XStat" şırınga kanamalı vakalar için umut oldu.

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 10 Şubat 2014 08:16, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Kanamaları sünger gibi emen şırınga

Şırınga, içine konan hap büyüklüğündeki sünger sayesinde yarayı kapatıp kanamayı çok kısa bir sürede durdurabiliyor. Tasarım ekibi üyesi John Steinbaugh Popüler Bilim dergisine verdiği röportajda, "İlacı yaranın içine sıkıyorsunuz, genişliyor, yarayı kapatıyor ve kanamayı durduruyor" diyerek sistemin nasıl çalıştığını anlattı.

HER SÜNGERE X DAMGASI

Kan basıncının yüksek olma durumunda bu tür tamponların dışarı atılma riskini göz önünde bulunduran uzmanlar, bir santimetre çapında yani ortalama bir asprin büyüklüğündeki süngerleri kanı emerek köpük gibi şişecek ve yarayı içeriden kapatacak şekilde tasarladı. Tasarımcılar, Xstat'ın çatışmalarda bile kullanımının kolay olduğunu ve yaranın iyileşmesinden sonra vücutta kalıntı olup olmadığının anlaşılması için her mini süngerin Xray'lerde görünebilecek şekilde "X" harfiyle işaretlendiğini ifade etti. Yaranın büyüklüğüne göre 3 boyutta üretilecek olan Xstat şırınganın tanesinin 100 dolardan satışa çıkarılacağı tahmin ediliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber