Piyasalarda yeniden dalgalanma: Dolar 1.530. Avro 1.930

Haber Giriş : 18 Mayıs 2006 09:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul serbest piyasada dolar 1,5300, avro 1,9300 YTL'den güne başladı. Kapalıçarşı'da 1,4500 YTL'den alınan dolar, 1,5300 YTL'den satılıyor. 1,8500 YTL'den alınan avronun satış fiyatı ise 1,9300 YTL olarak belirlendi. Serbest piyasada dünkü kapanışta ABD Doları 1,4550 YTL, avro ise 1,8650 YTL olmuştu.

Dünya borsaları dibe vurdu, gözler İMKB'de

ABD'de dün açıklanan enflasyon rakamlarının beklentilerin üzerinde çıkması dünya borsalarını sert satışlarla salladı. ABD borsasında son 3 yılın en büyük günlük düşüşü meydana gelirken, Brezilya Borsası yüzde 2.8, Arjantin de yüzde 3'ün üzerinde değer yitirdi. Yurtdışındaki olumsuz seyrin bugn İMKB'ye de yansımasının beklendiğini ifade eden uzmanlar, borsada ilk destek seviyesinin 39 bin 800-40 bin bandında bulunduğunu ifade ediyorlar.

ABD'de tüketici fiyatları yüzde 0,6 oranında arttı

ABD'de tüketici fiyatları Nisan ayında ''beklentilerin üzerinde'', yüzde 0,6 oranında arttı.Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Nisan ayında tüketici fiyatlarının yüksek enerji fiyatlarının da etkisiyle yüzde 0,6 oranında yükseldi. Böylece Ocak ayından bu yana en büyük artış da kaydedilmiş oldu.

Enerji ve yiyecek fiyatları dışarıda tutularak hesaplanan çekirdek fiyatlarda ise Nisan ayında yüzde 0,3 oranında artış yaşandı.
Mart ayında tüketici fiyatları yüzde 0,4 oranında artmıştı.

Bu arada Amerikan Merkez Bankası'nın (FED) 16. kez faiz oranlarını artırdığı toplantısının ardından, bankanın ileride faiz artırımlarına devam edip etmeme kararını, ''enflasyon rakamları ve ekonomik aktivitelere göre'' şekillendireceği ifade edilmişti.

Borsada dün

Borsada dün iki seansta iki farklı seyir izlendi. Güne yükselişle başlayan ve önceki dalgalanmalardan kurtuluşun işaretini veren borsa, ikinci seans ABD'den gelen enflasyon rakamının etkisiyle tekrar aşağı döndü. Endeks son bir satte bin puandan fazla değer yitirirken kapanışta 40 bin 439 puana geriledi. Hisse senetlerinin değer kaybı da yüzde 1.47 olarak kaydedildi.

Mali Endeks yüzde 1.24, Sanayi Endeksi yüzde 1.74, Hizmet Endeksi ise yüzde 0.55 düşüş kaydetti.
Değer kazanan endeksler Ticaret ve Spor olurken, Savunma,Sigorta, İletişim, Kağıt ve Metal Ana en çok düşüş kaydeden sektörler oldu.

Dünya borsaları düşüyor

Bugüne bakıldığında ise gündemi ABD enflasyonu belirleyecek gibi görünüyor. ABD'de dün beklentilerin üzerinde çıkan enflasyon rakamları piyasalarda faiz artırımı konusunu tekrar gündeme getirirken, bundan en çok etkilenen de borsalar oldu. FED'in faizleri artırmaya devam edebileceği beklentisiyle dünya borsalarına sert satışlar geldi.

ABD borsaları enflasyon rakamının açıklanmasından sonra beklentiler doğrultusunda güne satışla başladı ve bu eğilimini devam ettirdi. Dow Jones son 3 yılın en büyük günlük düşüşünü kaydederken endeks yüzde 1.9 oranında geriledi ve 11 bin 205 puana indi.

Geçtiğimiz haftalarda rekor seviyelere yaklaşan ve tarihi zirveye sadece 80 puanı kalan Dow Jones'un bu seviyeden başlayan satışlarla toplam kaybı ise yüzde 4 olarak gerçekleşti.

Gün sonunda Nasdaq Bileşik Endeksi de benzer bir seyirle yüzde 1.7 değer yitirerek yılbaşındaki seviyesine geri döndü. Türkiye'de yakından izlenen Brezilya'da ise endeks yüzde 2.8 düştü. Bovespa 38 bin 290 puana geriledi.

Türkiye'de de satış bekleniyor

Yurtdışındaki satış eğiliminin Türkiye'ye de yansımasını bekleyen uzmanlar, sert hareketlere karşı yatırımcıları uyarıyorlar. Endeksin ilk desteği 39 bin 800-40 bin bandında bulunurken, bunun altına gelinmesi halinde hedef 39 bin 300 olacak. Borsada önemli direnç seviyeleri olarak da 40 bin 700 ve 41 bin 500 öne çıkıyor.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber