Müjde! Öğrenci kredilerinin geri ödemesini kolaylaştıran tasarı yasalaştı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Mayıs 2006 17:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Genel Kurulunda, üniversite öğrencilerine Kredi ve Yurtlar Kurumu (YURTKUR) tarafından verilen öğrenim kredilerinin geri ödemesinde kolaylık öngören yasa teklifi kabul edildi.

Kanuna göre, üniversite öğrencileri, YURTKUR'dan aldıkları kredileri okul bitiminden itibaren 2 yıl, yüksek lisans yapmaları halinde ise 3 yıl sonra başlamak üzere, kredi aldığı sürenin yarısı kadar sürede, aylık dönemler halinde kuruma ödeyecek.

Borçlu öğrencinin, herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuyla ilişkisi tespit edilinceye kadar, talebi üzerine, TÜFE oranı uygulanarak borcun geri ödenmesi süresi, birer yıllık sürelerle uzatılabilecek.

Borcu ödemedeki kolaylıktan, kanun yürürlüğe girdikten sonra kredi alacak öğrenciler de yararlanacak.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, kredi alan üniversite mezunu kişilere, kredilerini geri ödemede kolaylık getirdiklerini ifade ederek, "Geçmişteki düzenlemeye göre, 1000 YTL borcu olan öğrenci, kredisini faiziyle 1340 YTL olarak ödüyordu. Şimdi biz bu teklifle kişinin borcunu, iş bulana kadar erteliyoruz. Düzenlemeye göre, 1000 YTL kredi alan kişi, borcunu TÜFE oranları uygulanarak 1016 YTL olarak ödeyecek" dedi.

Çelik, 1962-2002 yılları arasında geri ödenen kredi miktarı tutarının 30 trilyon lira olduğunu, 2003'den bu yana ise 344 trilyon lira tahsilat yapıldığını söyledi.

Bazı öğrencilere icra gönderildiği yolundaki iddiaları kabul etmeyen Çelik, "Eğer o kişi işe girdiği halde borcunu ödemiyorsa, icra takibine uğruyor" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber