Dalgalanma gazda zammın yolunu açtı: En az %5

Haber Giriş : 19 Mayıs 2006 08:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ekonomideki dalgalanmanın dövize bağlı petrol ve petrol türevlerindeki ilk faturası, doğalgaza çıkıyor. Edinilen bilgiye göre BOTAŞ, haziranda doğalgaza en az yüzde 5 zam yapmayı planlıyor.

Ekonomideki dalgalanmayla fırlayan döviz kurunun ilk faturası doğalgazdan çıkıyor. BOTAŞ, haziranda doğalgaza en az yüzde 5 zam yapmaya hazırlanıyor. BOTAŞ, yılbaşında yaptığı hesaplamada, döviz kuru ve petrol fiyatları öngörüsü kapsamında 2006 yılı için doğalgaza yüzde 20 zam yapılması gereğini ortaya koydu. Yılın ilk 5 ayında doğalgaza yalnızca mart ayında yüzde 5.8 oranında zam yapan BOTAŞ, 1 Haziran'dan geçerli olmak üzere doğalgaz fiyatlarını yeniden ayarlamak üzere hazırlık yapıyor. BOTAŞ'ın, doğalgaza en az 5 zam yapmayı planladığı belirtildi. Hazine'nin de BOTAŞ'ın finansman dengeleri ve yatırım hedefi açısından öngörülen zamların yapılması için bastırdığı belirtildi. BOTAŞ, gelir-gider dengesi ve maliyet artışları kapsamında yaptığı hesaplama ile zam talebini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'e iletecek. Zam konusunda son sözü Güler söyleyecek.

ÖTV AYARLAMASI
Hükümet, elektriğe 3.5 yıldır zam yapmıyor. Enerji Bakanlığı yetkilileri, elektriğe yıl sonuna kadar da zam yapılmayacağını söyledi. Elektrik fiyatlarının sabit kalmasına karşın petroldeki yukarı doğru hareketliliğe bağlı olarak doğalgaz fiyatları son 3.5 yılda ciddi biçimde arttı. Buna paralel olarak, doğalgazla elektrik üreten otoprodüktörlerin maliyetleri de artış gösterdi. Doğalgaz fiyatları artarken elektrik fiyatlarının sabit kalması otoprodüktörleri, elektrik üretimlerine ara verme noktasına kadar getirdi. Otoprodüktörler, yaşadıkları sıkıntıyı hükümete ileterek, sorunlarına çözüm bulunmasını istedi. BOTAŞ, elektrik üreten otoprodüktörlere verilen doğalgazdan alınan özel tüketim vergisinin (ÖTV) sıfırlanması için de bir çalışma yaptı. BOTAŞ'ın, söz konusu öneriyi Enerji Bakanlığı'na ilettiğini belirten yetkililer, "Bundan sonra kararı hükümet verecek" dedi.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber