Kamu Yönetimi Yasa Tasarısı'yla, il özel idarelerinin başında olan valilerin nitelikleri de değişecek

Haber Giriş : 21 Ocak 2004 07:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu Yönetimi Yasa Tasarısı'yla, il özel idarelerinin başında olan valilerin nitelikleri de değişecek

Hükümet, Kamu Yönetimi Temel Yasa Tasarısı'yla, kamu yönetimi zihniyetinde, yaklaşımında ve yöntemleri ile organizasyon yapısında köklü değişiklikler öngörürken, bu çerçevede yeni vali modeli arayışı da başladı.

Yeni Kamu Yönetimi Yasa Tasarısı'yla, merkezi yönetimin yetkilerinin bir kısmının yerel yönetimlere devredilmesi getirilirken, il özel idarelerinin başında olan valilerin niteliklerinin de değişeceği öğrenildi.

Tasarıyla, görevleri daha da farklı bir boyuta gelecek olan valilerin artık sadece siyasal ve hukuk fakültesi mezunu değil, ekonomistler arasından seçilmesi için de çalışma yapıldığı öğrenildi. Düzenlemeyle mülkiye kökenli valiler dönemi bitmiş olacak. Daha önce valiler, siyasal ve hukuk fakültesi mezunları ve çok az sayıda da iktisadi ve idari bilimler mezunlarından seçilirken, yeni dönemde ekonomi uzmanı valilere öncelik tanınacak. Yeni dönemde valilerden sadece idarecilik değil, ekonomiyi yönlendirmeleri de beklenecek. Hükümetin, bu konuda bir çalışma yaptığı öğrenildi.

Merkezi idarenin bazı yetkilerinin il özel idarelerine devredilmesiyle birlikte, valilerin kamunun yanı sıra özel teşebbüsle ilgili sorumlulukları da artarken, kalkınma planlarının gerçekleştirilmesinde, illerdeki kaynakların değerlendirilmesinde, ekonomi yatırımlarında, özelleştirmede de karar sahibi olacak.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nun tasarıyla ilgili raporuna da, 'Çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarının görev, yetki ve sorumluluklarının il özel idarelerine devredilmesinin bir sonucu olarak, vali atamalarının çeşitli kaynaklardan beslenmesi gerektiği' görüşü yansıdı.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber