Bağ-Kurlunun vergi mükellefi olduğunu ispat eziyetine son

Haber Giriş : 20 Mayıs 2006 09:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bağ-Kurlular'ın, emeklilik gibi her türlü işlemde gerçekten vergi mükellefi olup olmadığının sorulduğu, bunun hem bürokrasiyi artırdığı hem de vatandaşlara rahatsızlık verdiği için sistem değişikliğine gidileceği bildirildi. Bu çerçevede Maliye Bakanlığı, mükellef bilgilerini güncelleyerek toplu olarak Bağ-Kur'a gönderecek.

Bağ-Kur kendisine bağlı üyelerinin emeklilik ve aylık bağlama gibi işlemleri sırasında, her seferinde vergi dairesine giderek "Gerçekten mükellef misin, mükellefsen bunu ispatla" sorusunu yöneltiyordu. Bağ-Kurlular da vergi dairelerinden mükellef olduğuna ilişkin yazı getiriyordu. Bu istek hem Bağ-Kur'lular hem de Maliye Bakanlığı'na bağlı vergi daireleri için külfet oluşturuyor, iş yükünü artırıyordu. Bu nedenle sadece mükellef olunup olunmadığına ilişkin bilgilerin derlenerek Bağ-Kur'a verilmesi kararlaştırıldı. Çünkü vergisini ödeyip ödemediği, ödediyse miktarının ne kadar olduğu gibi diğer bilgiler zaten vergi mahremiyeti içine giriyor ve hiç kimseye verilemiyor.

Güncelleme çalışmasının iki bölüme ayrıldığı ve 1995 yılı sonrasındaki bilgilere ilişkin güncellemenin büyük ölçüde tamamlandığı belirtildi. Buna karşılık 1995 öncesine ilişkin güncelleme çalışmasının biraz zaman alacağı kaydedildi. Bu çalışmaların ardından bilgilerin Bağ-Kur'a gönderileceği ve böylece Bağ-Kurlular'dan bu belgenin istenmesinin önüne geçileceği, bürokrasinin azalacağı belirtildi. Gelir İdaresi Başkanvekili Osman Arıoğlu, binlerce Bağ-Kurlu'yu ilgilendiren bu uygulamanın 10-15 gün sonra tamamlanacağını ve bir kampanyayla duyurulacağını kaydetti. Arıoğlu, kaç kişinin bilgisinin güncellendiğine ilişkin olarak "on binlerce kişi" derken net sayının henüz ortaya çıkmadığını ancak sonuçta sisteme büyük bir kolaylık sağlanacağını kaydetti.

Kimler Bağ-Kur'lu olabiliyor

- Esnaf ve sanatkarlar ile diğer bağımsız çalışanlardan ticari kazanç veya serbest meslek kazancı dolayısıyla gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefi olanlar ile gelir vergisinden muaf olanlardan esnaf ve sanatkar sicili ile birlikte kanunla kurulu meslek kuruluşlarına usulüne uygun olarak kayıtlı olanlar,
- Kollektif şirketlerin ortakları,
- Adi komandit şirketlerin komandite ve komanditer ortakları,
- Limited şirket ortakları,
- Sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin komandite ortakları,
- Donatma iştirakleri ortakları,
- Anonim şirketlerin kurucu ortakları ve yönetim kurulu üyesi olan ortakları Bağ-Kurlu yapılıyor.

referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber