Memura, engelli çocuktan dolayı mazeret izni

AFAD ilişkin Kanun teklifiyle, engelli çocuğu olan memurlara mazeret izni geliyor.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 12 Şubat 2014 14:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Memura, engelli çocuktan dolayı mazeret izni

Bilindiği üzere, Meclise sunulan AFAD kanun teklifi Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülmüş ve komisyon raporunu sunmuştu. Meclis de, dünden itibaren Genel Kurulunda bu teklifi görüşmeye başladı.

Teklif ile hem memurlara hem de subay ve astsubaylara, en az yüzde 70 oranında engelli veya sürekli hastalığı olan çocuğu için 10 güne kadar mazeret izni verilmesi öngörülmektedir.

Teklifte yer alan üç madde şu şekildedir:

MADDE 7- 657 sayılı Kanunun 104 üncü maddesine aşağıdaki (E) fıkrası eklenmiş, mevcut (E) fıkrası (F) olarak teselsül ettirilmiştir.

"E) Memurlara; en az yüzde 70 oranında engelli ya da süreğen hastalığı olan çocuğunun (çocuğun evli olması durumunda eşinin de en az yüzde 70 oranında engelli olması kaydıyla) hastalanması halinde hastalık raporuna dayalı olarak ana veya babadan sadece biri tarafından kullanılması kaydıyla bir yıl içinde toptan veya bölümler halinde on güne kadar mazeret izni verilir."

MADDE 8- 27/7/1967 tarihli ve 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununun 126 ncı maddesine aşağıdaki bent eklenmiştir.

"f) Subay ve astsubaylara; en az yüzde 70 oranında engelli ya da süreğen hastalığı olan çocuğunun (çocuğun evli olması durumunda eşinin de en az yüzde 70 oranında engelli olması kaydıyla) hastalanması halinde hastalık raporuna dayalı olarak ana veya babadan sadece biri tarafından kullanılması kaydıyla bir yıl içinde toptan veya bölümler halinde on güne kadar mazeret izni verilir."

MADDE 16- 18/3/1986 tarihli ve 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanununun 11 inci maddesine (c) bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki bent eklenmiştir.

"ç) En az yüzde 70 oranında engelli ya da süreğen hastalığı olan çocuğunun (çocuğun evli olması durumunda eşinin de en az yüzde 70 oranında engelli olması kaydıyla) hastalanması halinde, hastalık raporuna dayalı olarak ana veya babadan sadece biri tarafından kullanılması kaydıyla bir yıl içinde toptan veya bölümler halinde on güne kadar,"

Bu üç madde sayesinde;

1- Çocuk en az yüzde 70 oranında engelli ise veya sürekli bir hastalığı var ise, çocuğun hastalanması durumunda mazeret izni verilecektir.

2- İzin amirin takdir hakkına sağlı değildir.

3- İzni anne veya babadan birisi kullanabilecektir.

4- Çocuğun hastalanması, hastalık raporuna dayalı olarak bu izin verilecektir. Çocuk hasta değilse bu izin verilmeyecektir. Tek hekimlik bir sağlık raporu yeterli olacaktır.

Bu düzenleme ne zaman yürürlüğe girecek?

Bu düzenleme şuan Meclis Genel Kurulunda görüşülmektedir. Meclis Genel Kurulu tüm kanunu kabul edince, kanun onay için Cumhurbaşkanlığına onaya gönderilecek. Cumhurbaşkanı onaylayınca, Resmi Gazetede yayımlanacaktır. Resmi Gazetede yayımlandığı gün yürürlüğe girecektir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber