'Polis 10 istedi biz 5'e bağladık'

Haber Giriş : 21 Mayıs 2006 12:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

'Polis 10 istedi biz 5'e bağladık'

Fırtına Operasyonu dosyasına çete üyeleriyle polislerin ilginç rüşvet diyalogları delil olarak konuldu. Birinde çete reisi "Polisler 10 istedi, biz 5 bin YTL verdik" diyor

İstanbul'da, akaryakıt kaçakçılarına ve polisteki bağlantılarına düzenlenen Fırtına Operasyonu'nun ardından, 33'ü kamu görevlisi, 42 kişi hakkında dava açıldı. Dava dosyasına, çete üyeleriyle polisler arasında geçen 'rüşvet konuşmaları'da delil olarak girdi. Firardaki Uğur Gülseren'in elebaşılığını yaptığı çete, sık görüştükleri polislere, dinlemeye takılmamaları için 'patates hat' adını taktıkları 0537 ve 0538'li GSM hatları vermiş. Konuşmalarda bazı şifreler de kullanılıyor. Rüşvet 'eee' ve 'ateşleme', mali şube polisi 'bizim mahallenin çocukları', kaçak akaryakıt 'çocuk', mazot tekneleri 'balık' olarak tanımlanıyor. İşte o konuşmalar:

İddianameye göre, İ. Ü. Mühendislik Fakültesi'nde görevli Ömer B., polisin yakalanan tankerden analiz için aldığı numuneyi değiştirdi; yerine TSE standartlarına uygun akaryakıt koydu.

Ömer B.'nin çete üyesi olan Mücayip B.'yle bu konudaki diyalogu şöyle:

1 Şubat 2006

Mücayip B.: Nasılsın? Ziyaretine gelmek istiyorum.

Ömer B: Moralim bozuk. Ziyarete gelmeniz benim için büyük bir risk oluşturuyor.

Mücayip B.: Üniversitede kalan fazla numuneleri bir an önce yok etmek gerek.

Mücayip, bu konuşmadan hemen sonra adı belli olmayan birini arıyor.

X: Üniversiteye gelen bizim şey, bilirkişilere gönderilmeden değişti ya. İşte bu anlaşılmış. Savcı ile görüşmemiz gerekiyor. Aksaray Polis Karakolu'nda görevli polis memurunun bize verdiği bilgiye göre bu işe bakan savcının ismi neydi? Ha tamam Adem'di.

Mücayip: Şu savcı ile görüşelim. Numuneyi TÜBİTAK'a göndermiş. Konuyu çözmek isteyebilir. Öyle olursa Ömer, "Tahlil için bize ne geldiyse burada onu analiz ettirdik" desin.

'Polis 10 istedi 5 verdik'

15 Mart 2006

Çete üyesi Doğan Ö.: Araçlardan birini durdurdular. İçinde bir emniyet amiri ve 3-4 polis var. (Emniyet amiri Murat B, başkomiser Nesim Y, polis memuru Yılmaz Y, Nihat E ve Ramazan A) 10 ee (10 bin YTL) istiyorlar.

Çete lideri Uğur G.: Nasıl olur?

Doğan: Neyse sonunda 5 ee'ye (5 bin YTL'ye) bağladık. Araçlar serbest.

Uğur G.: Emanet eline ulaştı mı?

A Bölgesi Trafik Ekipler Amirliği'nde görevli polis memuru Adem U.: Aldım sağol.

Uğur G.: Bölge tamam mı?

Adem: Hı hı.

'Polise 5 bin YTL ödedim'

Uğur G. ile konuşan Mücayip B.: Bizim kara nakil aracı denizdekiler tarafından durduruldu. Onlara 5 ee ödedim. Şimdi Bayrampaşa'da sorun oldu. Bizim mahallenin çocukları (Mali Şube) müdahale etti.

'Şerefsizlik yapıyorsun'

Uğur: Bizimkilerden yine şey istiyormuşsun.

Komiser Kürşat K.: Yok öyle şey.

Uğur: Her ay sana dünya kadar para ödüyoruz. Bu hareketinle şerefsizlik yapıyorsun. Yanlış yapıyorsun.

21 Şubat 2006

Uğur G.: 47 göbeğe geldi onlara ateşleme yapılsın. 71'e (80171 nolu trafik ekibi) 300 şey, 62-63'e (80262 -80263 nolu ekip) 50 ee ateşlensin.

24 Ocak 2006

Uğur G. ile konuşan çete üyesi Doğan Ö.: Tuncay'a 120 ateşlemiş. (Trafik ekibinde çalışıyor), karakola 120, noktaya 200 ateşlemiş.Yeni ödemeler ayarlansın.

"Paran karışsın bize"

26 Şubat 2006

Zeytinburnu A Bölgesi Trafik Ekipler Amirliği'nde görevli polis memuru Adem U.: Bir emrin olursa görüşelim. Abi senin paran karışsın bize artık.

Uğur: Tamam konuşuruz.

Rüşvet suçundan yargılanan polisler

* Deniz Liman Şube Kıyı Polis.: Emniyet Amiri Murat B. Başk. Nesimi Y. polis memurları Ramazan A., Nihat E., Erdal Ö., Ali E., Mithat P, Osman A.

* Bakırköy İlçe Emniyet'ten Bülent T. ve Süleyman G.

* Bahçelievler Emniyet Müdürlüğü'nden Murat T.

* A Bölgesi trafik polisleri Adem U, Yusuf S.

* Fatih İlçe Emniyet'inde görevli Komiser Kürşat K., polis memurları Sebahatin K, Sinan K, Davut Ç., Mahmut Y., Fatih B., Kasım D., Cevdet G.

Haklarında 21 yıl hapis isteniyor

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, çetenin yabancı uyruklu gemi yöneticilerindan ihtiyaç fazlası akaryakıtı almak için anlaştıkları, gemileri boğaz denetiminden uzak bir bölgeye yanaştırdıkları belirtiliyor. Çetenin yönetiminde firardaki Uğur G., kardeşi Halef G. ve Doğan Ö. var. iddianamede, 29'u polis toplam 33 kamu görevlisinin de maddi menfaat karşılığı teşekküle yardım ettikleri belirtiliyor. 21 yıla kadar hapisleri istenen şüpheliler, İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanacak.

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber