Mortgage sistemi yılın 2. yarısında hayata geçebilir

Haber Giriş : 22 Mayıs 2006 16:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Doğan Cansızlar, Meclis'te görüşülen Konut Finansmanı Kanunu Tasarısı'nın Haziran ayı sonuna kadar yasalaşmasını beklediklerini belirterek, ''2006'nın ikinci yarısında uygulanabileceğini tahmin ediyoruz'' dedi.

TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası'nın (HKMO), Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün 159. kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında MTA'da düzenlediği Kadastro Kongresi başladı.

SPK Başkanı Cansızlar, sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, tutsat (mortgage) ile ilgili yasa tasarısının Meclis'te ele alındığına işaret ederek, bu sistemin sağlıklı işleyebilmesi için tapu ve kadastro işlemlerinin ''hayati önem taşıdığını'' söyledi.

Tapu bilgilerinin doğru, güvenilir ve güncel olması gerektiğini ifade eden Cansızlar, tutsat sistemi ile birlikte ''mülkiyet sigortası''nın da gündeme geleceğini belirtti. Cansızlar, bu yolla elindeki tapu bilgilerine dayanarak taşınmaz edinen vatandaşın, 10-20 yıl sonra ortaya çıkabilecek sorunla mağdur olmasının önleneceğini kaydetti.

Tapu bilgilerine hızlı ve kolay erişimin de önem taşıdığına dikkati çeken Cansızlar, bilgilerin bilgisayar ortamına aktarılmasını öngören Tapu Kadastro Bilgi Sistemi'nin (TAKBİS) bir an önce hayata geçirilmesini istedi. Cansızlar, elektronik imzanın da devreye girmesiyle birlikte tapu işlemlerinin, kısa süre sonra bankacılık işlemleri gibi internet üzerinden yürütülebileceğini kaydetti.

Cansızlar, tutsat sistemiyle ''tasarruf yapan vatandaşlar ile konut almak isteyen vatandaş arasında köprü oluşturulacağını'' ifade ederek, çok daha korumalı, korunaklı, uzun vadeli, az maliyetli krediye olanak sağlanacağını belirtti.

Cansızlar, bu hareketin, gelecek 20 yıla damgasını vuracağını ifade ederek, işsizlik ve kayıtdışılıkla mücadelede önemli atılım sağlanacağını, ayrıca yaklaşık 200 alt sektörün hareketleneceğini kaydetti.

Doğan Cansızlar, konuya ilişkin yasal düzenlemenin Haziran ayına kadar çıkmasını beklediklerini belirterek, ''2006'nın ikinci yarısında bu sistemin uygulanabileceğini tahmin ediyoruz'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber