Otomobile yüzde 10 zam yolda, tüketiciler bayilere koşuyor

Haber Giriş : 23 Mayıs 2006 08:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dövizdeki ani yükseliş, otomotiv firmalarını zam yapmaya zorladı. Firmalar yüzde 3-10 oranında değişen zamlı listeler hazırladı. Tüketiciler ise zam öncesi araç almak için bayilere koşuyor.

Piyasalarda yaşanan hareketlilik ve yükselen döviz kurlarına daha fazla karşı koyamayan otomotiv firmaları, zam yapmaya hazırlanıyor.

Türkiye genelindeki tüm bayiler distribütörlerden gelecek zam haberine odaklandı. Peugeot ve Opel'in bugün yeni fiyat listesini bayilerine göndermesi beklenirken Hyundai ve Tofaş'ın ise en geç ay sonuna kadar yeni fiyat listesini açıklayacağı belirtiliyor. "Döviz kurlarının yükselmesi ile maliyetlerimiz yükseldi. Bu nedenle de zam yapmamız kaçınılmaz" diyen otomotiv firmalarının fiyat artış oranlarının yüzde 3'ten başlayıp yüzde 10'a kadar çıkacağı belirtiliyor.

Zamı duyan soluğu bayide aldı

En geç ay sonuna kadar yeni fiyat listesinin açıklanacağını belirten Hyundai bayilerine göre fiyatlar yüzde 7 ila 10 oranında değişecek. Fiat yetkili satıcısı Orta Anadolu Otomotiv Satış Sorumlusu Orhan Altuğseven ise "Haziran itibariyle yeni fiyat listesi geçerli olacak. Buna göre ithal modellerde yüzde 7, yerlilerde ise yüzde 6 oranında bir zam gündemde" diyor. Renault'nun yüzde 3, Ford Otosan'ın ise yüzde 10 oranında zam yapacağı belirtiliyor. Otomotiv firmalarının zam yapacağını duyan tüketiciler de soluğu bayilerde almaya başladı. Otomobil almayı planlayan birçok tüketicinin "Zam gelmeden bir an önce işimizi halledelim" diyerek harekete geçtiklerini belirten Renault yetkili satıcısı Çetaş'ın Satış Müdürü Nazan Topaloğlu, "Araç almak isteyenler ellerini çabuk tutmaya başladı. Günde 10 araç satarken günlük satış rakamımız 15'e yükseldi" diye konuştu.

Lüks otomobil fiyatları fırladı

Piyasalarda yaşanan deprem, euro ile satışa sunulan lüks otomobil fiyatlarında da ciddi bir artışa neden olmuştu. Mayısın ilk haftası 1.660 seviyelerinde olan euronun piyasadaki hareketlenme ile birlikte 1.930 seviyelerine kadar çıkması, BMW'den Mercedes'e, Audi'den Porsche'ye kadar lüks otomobil satışlarında 5 bin YTL'den başlayıp 58 bin YTL'ye kadar çıkan fiyat artışlarına neden olmuştu. Geçen hafta 356 bin 574 YTL'ye satılan BMW 760 Li 453 bin YTL'ye ulaşan fiyatıyla rekor kırarken Mercedes'in B segmentindeki bir modelinin fiyatı da bir hafta içinde 49 bin 768 YTL'den 56 bin 963 YTL'ye yükselmişti. Bir hafta içinde ortaya çıkan fiyat farkları nedeniyle lüks otomobil almak için harekete geçen tüketiciler de geri adım atmak zorunda kalmıştı.

referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber