TSK'da güvenli haberleşmenin teminatı muhabereciler

Ulaşımın dahi olmadığı alanlarda kesintisiz haberleşmeyi sağlayan muhabereciler, kullandıkları ekipmanlar ve Türk mühendislerinin oluşturduğu sistemlerle zorlu coğrafyalarda sadece ses değil veri ve görüntü aktarımını da güvenli şekilde yapıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Şubat 2014 12:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
TSK'da güvenli haberleşmenin teminatı muhabereciler

Ulaşımın dahi olmadığı alanlarda kesintisiz haberleşmeyi sağlayan muhabereciler, kullandıkları ekipmanlar ve Türk mühendislerinin oluşturduğu sistemlerle zorlu coğrafyalarda sadece ses değil veri ve görüntü aktarımını da güvenli bir şekilde yapıyor.

AA ekibi, Muhabere Elektronik Bilgi Sistemler (MEBS) Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığında verilen eğitimleri görüntüledi. Komutanlık, stratejik, operatif ve taktik sahada kullanılan tüm haberleşme sistem ve altyapısını tesis edip işletecek, muhabere sınıfı subay, astsubay, uzman erbaş ve erbaş yetiştiren Türk Kara Kuvvetlerinin köklü bir eğitim öğretim kurumu olarak dikkat çekiyor.

MEBS Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığında kara, deniz, hava kuvvetleri komutanlıklarının icra edeceği harekatın muhabere desteğinin sağlanmasına yönelik müşterek eğitimler de veriliyor. Kara Kuvvetleri Komutanlığının sahip olduğu TAFİCS, uydu, Taktik Saha Muhabere Sistemi (TASMUS) gibi yeni nesil modern haberleşme sistemleriyle elektronik harp ve bilgi sistemlerine ait cihazlar ve sistemler personelin eğitimlerinde kullanılmak üzere komutanlık bünyesinde bulunuyor.

Barışta birlik ve karargahlarla harekat esnasında açılan her seviyedeki komuta yerleri ve birlikler arasında haberleşmeyi sağlamak maksadıyla kullanılan modern, son teknoloji bu sistemler, süratli, emniyetli, doğru ve zamanında iletilen bilgilerin komutanın harekat alanındaki tüm unsur ve etkenleri görerek doğru karar vermesine katkı sağlıyor. Bu nedenle mevcut haberleşme sistem ve cihazlarını etkili olarak kullanabilecek personelin yetiştirilmesi ayrı bir önem taşıyor. Komutanlıkta haberleşme altyapı ve sistemlerini tesis edip işleten personele ilave olarak bilgi sistem işletmenlerini yetiştiren ve verdiği sertifikaları uluslararası geçerliliğe sahip olan CISCO Akademiyi de görev yapıyor.

Muhabere sınıfı sahip olduğu kripto sistemleri, elektronik harp ve korumalı muhabere sistemleriyle düşmanın haberleşme sistemlerine müdahale etme ve bilgi almasını engelleyerek bilgi güvenliğini sağlama yeteneğiyle de dikkat çekiyor. Komutanlıkta bilgi güvenliği ve elektronik harp tedbirlerine yönelik eğitimlere ayrı bir önem ve hassasiyet gösteriliyor. Bu kapsamda haberleşme sistemleri üzerinden yapılan tüm muhabere, ASELSAN ve TÜBİTAK tarafından üretilen milli kripto cihazlarıyla kriptolanıyor.

Çağın gerektirdiği tüm teknolojik gelişmeleri takip ederek bunları bünyesine kazandıran MEBS Okul ve Eğitim Merkezi Komutanlığında her ortamda güvenilir hızlı, emniyetli beka kabiliyeti yüksek muhabere, elektronik harp ve bilgi sistemlerini işletecek ve idame ettirecek konusunda uzman subay, astsubay uzman erbaş ve erler yetiştiriliyor, eğitimler hem teorik hem de uygulamalı olarak veriliyor.

-Modern entegre haberleşme sistemi

TASMUS sistemi kablo bağlantılarına gerek duymaksızın radyolinkler aracılığıyla telsizlerle görüşmeyi sağlıyor. Ses ve veri gönderimi de sağlayan sistemle ilgili ASELSAN'da ilk olarak TSK'nin yönlendirmesiyle 1990'lı yıllarda çalışmalara başlandı. 2000'li yıllarda ise birinci nesil TASMUS sisteminin birliklere dağıtıma başlandı. Mevcut sistemin teknolojik gelişmelere göre yeniden tasarlanmasının ve hizmete girmesinin ardından Türk Silahlı Kuvvetleri NATO'nun ve dünyanın en modern entegre haberleşme sistemine sahip ordularından biri haline geldi.

Komutanlığın bünyesinde Mobil Mebs Modülü de bulunuyor. Taşınabilir uydu yer terminal aracı, yer-alan şebekesi aracı, telsiz aracı ve haber merkezi aracından oluşan sistemde, doğal afetlerde iletişim imkanları kesilse dahi uydu ve telsiz aracılığıyla haberleşmeyi sağlanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber