Rafet Vergili: Siyasetim kimseyi ayırmadan hizmet etmek

Karabük Belediye Başkanı ve aynı zamanda MHP Karabük Belediye Başkan adayı Rafet Vergili ile projeleri konuştuk.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 26 Şubat 2014 00:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Rafet Vergili: Siyasetim kimseyi ayırmadan hizmet etmek

VAATLERİ KAYDA GEÇİRİYORUZ

Memurlar.net olarak yerel siyasetçiler ile yaptığımız görüşmeleri yayınlamaya başladık. Amacımız, projeleri, vaatleri kayda geçirip, bir sonraki seçimde seçmen denetlemesine imkan tanımak. Bu çerçevede il veya ilçedeki en güçlü adaylarla yaptığımız söyleşileri dikkatinize sunuyoruz. Vaatlerini kayda geçirmek isteyen adaylar, memurlar.net'in iletişim bilgilerinden bizlere ulaşabilirler.


Edip Üzen/Memurlar.net

Karabük Belediye Başkanı ve aynı zamanda MHP Karabük Belediye Başkan adayı Rafet Vergili ile yapılanları ve kazandığı takdirde yapılacakları konuştuk.

Biraz kendinizden bahseder misiniz?

1959 doğumluyum. 5 tane çocuğum var. Ticaret odası başkanlığı yaptım 1990 senelerinde. Meslek hayatımız sanayi ticaret, profesyonel siyasetçi değiliz yani. Yalnız bu memlekete hizmet etmek için Belediye Başkan adayı olmuştuk bu da bize nasip oldu.

2009'dan 2014'e kadar Karabük Belediye Başkanı olduğunuz sürede neler yaptınız?

Şimdi bütün belediye başkanlarına gittiğiniz zaman şu cümleye kullanacaklar: "Biz bu şehirde yaşam standartlarını yükseltmek için çalışıyoruz." diyecekler. Ama hiçbir belediye başkanı ben yaşam standartlarını yükselteceğim, yaşam standartlarını yükseltirken de yaşanabilir bir hale getireceğim diye bir iddiada bulunamaz. Çünkü yaşam standartlarına yükseltirken insanların geçimiyle ilgili olan belediyelerin toplamış olduğu su paraları, ekmek payı veya diğer olgularda da sürekli bir artış sağlarlar. Ki bunla da yaşam standartları yükselirken insanların yaşamları da gittikçe ağırlaşmaya başlar. Biz iki olguyu bir arada gerçekleştirdik. Birincisi yaşam standartlarını yükseltmek, diğeri de halka ucuz bir yaşam sağlamak. Şuan daki bizim elimizdeki 40 liralık bir su faturası Ankara'da aşağı yukarı 100 liradır. Her eve 60 lira gibi bir menfaat sağlamış olduk. Doğalgaz en ücra köşelere kadar aktif durumda. Bütün gecekondu mahalleleri de dahil ki burada da bir tüp 70 lira iken şuan da 15 lira karşılığında gaz yakıyor.

Şehir için ne yaptınız derseniz 4.5 sene içerisinde; 81 vilayetin içerisinde ki belediyelerin her türlü gereksinimlerini biz 4.5 yılda yaptık. Kent meydanımız yoktu 135 bina yıktık kent meydanı yaptık. Çok güzel bir kütüphane binası yaptık. Yürüyüş, yaya yolu yaptık bunların hepsine yürüyen merdivenler yaptık. Bazı mahallelere kule asansörler yaptık. Bazı mahallelere yatay asansörler yaptık. Bazı mahallelere yürüyen merdivenlerle çıkarttık. %70 su borularını, ana hartel su boruları dahil değiştirdik. Çok güzel devlet su işleri ve belediye ortaklığıyla arıtma yapıldı ki bütün çeşmelerimizden şişe suyu kalitesinde su akmaktadır. Parklar, bahçeler, 14 tane sosyal yaşam merkezi yaptık, tüm mahallelerin kullanabildiği. Ve bunların yanında 550 bin ton asfalt kullandık. Bizim ölçekteki belediyelerin kullanamayacağı bir rakamdır bu. Kilometrelerce kaldırım yaptık, istinat duvarları çalışmaları yaptık. Mezbahayı baştan yaptık. Bölgenin en güzel halini yaptık. Yani bir şehirle ilgili ihtiyaç olan her konuya el attık. Bazı bulvarlar, yollar açtık. Şuan da diğer bulvarları açmaya devam ediyoruz. Dönemimizde belki bine yakın bina kamulaştırıldı. Bir taraftan kentsel dönüşüm başladı bu da Bakanlar Kurulu kararıyla yapılan kentsel dönüşüm. TOKİ'nin yaptıklarını belediye hizmetlerinin içerisine almadık. Türkiye'de ilk defa belki evlerin yıkılmadan dağıtıldığı bir kentsel dönüşüm hazırladık biz Karabük'te. Ve bunların hepsi devam ediyor.

Bir şehirle ilgili her konuya el attık. Asfaltından kaldırımına, halinden mezbahasına, 24 saat açık kütüphanesine, kent meydanına, ulaşımla ilgili bütün meseleleri çözmeye, alt geçitlerini yapmaya, belki de Türkiye'nin en modern dolmuş duraklarını yaptık. Olmayacak bir yerde alt geçit yaptık. Park bahçeler üzerinde muazzam bir çalışmamız oldu. Muazzam bir yeşil alan ortaya çıkarttık.
100 bine yakın ağaç diktik, 5000 bine yakın endüstriyel ceviz ağacı diktik. Hayvan korunaklarından tutun, ağaçlandırma çalışmalarına kadar vatandaşın her türlü ihtiyacına cevap verebilecek şekilde hızlı üniteler yaptık. 5 yıldan bu tarafa her mahalleye de çok ciddi 10 12 tane toplantı yapmışızdır o mahallenin ihtiyaçlarıyla alakalı. Önceden mahalle ihtiyaçları 60 70 iken şimdi çok basit ihtiyaçlar 1 yada 2'ye düştü. Bizim belediyecilik anlayışımız halkla beraber, halkla iç içe ama her türlü ihtiyaca hızlı bir şekilde cevap verebilecek şekilde program yaptık. Ve 81 vilayet içerisinde rüşvetin konuşulmadığı tek belediye Karabük Belediyesi'dir. Ve hiçbir arkadaşımıza, müdürümüze sen şu siyasi partilisin diye ayırt etmedik. Biz görevi almış olduğumuz AK Partili müdürlerle ve işçilerle aynı şekilde çalıştık ve hiç birisine siyasi ayrım yapmadık.

Yoksullara dönük yapılan çalışmalar nelerdir?

500 kişiye yakın sürekli yardım yapıyoruz. Siyasi parti ayırt etmeyiz, evine gider bakarız gerçekten ihtiyaç sahibiyse bu yardımları yaparız. Bazıları ben iş buldum, emekli maaşı bağlandı diyerek yardımların kesilmesini istiyor bu da bizi memnun ediyor. Bu yardımları yaparken gerçekten ihtiyaç sahiplerine yapıyoruz. Evine gidiliyor durumuna bakılıyor, maaş durumu araştırılıyor ve yardımlar bu şekilde yapılıyor. Bu 500 olur, bazen 600 olur. Gıda yardımı olarak veriyoruz.

2014 yerel seçimlerini kazanırsanız ne gibi projeleriniz var?

Spor vadisi projemiz var. 330 dönümlük. Gezi alanları olacak, Safranbolu Karabük gölüne güzel bir köprüyle bağlanacak, içerisine gençler için spor alanları, çocuklarla ilgili oyun parkları, yaşlılarla ilgili gezi alanları yürüyüş yolları, sosyal üniteler içerisinde kafeler, oturma alanları 330 dönüme iki şehrin arasında boş alana muazzam bir alan yapacağız.
Diğer bir olay üniversitelilerle ilgili. Belediyenin hem muazzam kapalı bir alanı olacak bildiğimiz klasik kapalı Pazar yerlerinden değil, farklı bir Pazar yeri olacak. İçerisinde dükkanlar olacak, sosyal üniteler olacak, cami olacak. Kamulaştırmalar bitti, yerleri aldık, projeler bitti, şuanda ihale aşamasındayız.

Diğer bir proje Rehabilitasyon projesi

Diğer bir projede Devlet Demir Yollarıyla ilgili şehrin ortasındaki indirme bindirme olayının şehrin dışına çıkartılması. En önemlisi de çok farklı bir imar planı uygulayacağız. Kentsel dönüşüme müteahhitlerle hız vereceğiz.

2009 yılında Ak Parti'den aldığınızda belediyenin borçları var mıydı?

Benim geldiğim gün elektrikler kesildi. İşçinin 11 ikramiye alacağı vardı. Bunların hiçbiri önemli değil ve biz hiçbir zaman belediye borç batağındaymış diye konuşmadık. Bir düzenlemeden sonra bir daha Karabük'teki belediye işçisi hayatında maaşını 16'sında almadı. Şuanda işçinin, memurun bir lira ikramiye alacağı yoktur. Kapımıza parayla ilgili hiç kimse gelmedi. Dünya'nın hiçbir yerinde borçsuz belediye yoktur. Önemli olan borcun ödenebilir olması. Yani asfaltın parası kar olarak gelmez, kaldırım kar olarak gelmez. Ve bugüne kadar belki 81 vilayet içerisinde hükümetin bu uygulamasına teşekkür eden belediye benimdir. Çünkü eşit miktarda bir para veriyor bizde aldığımız parayı bildikten sonra üstünde programı biz kendimiz yapıyoruz. Bu düzgün bir uygulama, biz ayın 10'u dediğimiz zaman devletten ne kadar para alacağımızı biliyoruz. Ben muhalefet partisindeyim diye hükümetin her hareketini eleştirecek değilim. Bu uygulamaya teşekkür ediyorum ben. Düzgün bir programla eşit miktarda para veriyor, bunu yettirmek önemlidir ve biz yettiriyoruz. Biz geçmiş dönemden belki 40 trilyon borç taksitlendirdik ödüyoruz herhangi bir sıkıntımız yok.

Karabük'te oy durumları nasıl, kim önde?

Anketlerimiz var ama bunu hiçbir programda, toplantımda paylaşmadım. Çünkü ben bunun ahlaki olacağını sanmıyorum. Aramızdaki fark derseniz kapatılabilecek bir fark değil. Onların kapatabileceği bir fark değil. 30 Mart seçim sonucunda bunu görürüz.
Biz hizmete dayalı bir çalışma yaptık, hizmetin dışında bir çalışma yapmadık. Bunun üzerine de siyaset yapmadık biz. Benim siyasetim hizmet, hiç kimseyi ayırmadım.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber