Altının ons fiyatı 1.330 doların üzerinde

Uluslararası piyasalarda altının ons fiyatı 1.330 doların üzerinde yatay bir seyir izliyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Şubat 2014 12:32, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Altının ons fiyatı 1.330 doların üzerinde

Uluslararası piyasalarda altının ons fiyatı 1.330 doların üzerinde yatay bir seyir izliyor.

Dün ABD'de açıklanan PMI hizmetler endeksi ve Dallas Fed imalat sanayi endeksinin beklentilerin altında kalması ve Ukrayna, Tayland ve Venezuela gibi ülkelerdeki mevcut siyasi riskler yatırımcıların daha güvenli yatırım araçlarından biri olan altına yönelimini sağladı. Yukarı yönlü hareketine devam eden altın fiyatları gün içinde gelen alımların etkisiyle 1.339 dolar seviyesine kadar yükseldi.

Çin bankalarının emlak kredilerini azaltacağı yönündeki haberlerin de altın fiyatlarını desteklediğini belirten analistler, önemli bir veri akışının olmadığı günde gelişmekte olan ülkelerdeki haber akışının ve teknik seviyelerin takip edileceğini kaydediyor.

Analistler, teknik olarak 1.338 dolar direncinin altında işlemlerine devam eden altının ons fiyatında aşağı yönlü hareketlerin hızlanması durumunda 1.300 dolar seviyesinin gündeme gelebileceğini vurgulayarak, 1.338 dolar seviyesini yukarı yönlü kırması halinde ise 1.350 doların kısa vadede güçlü direnç konumunda olduğunu ifade ediyor.

- "ABD ekonomisinin son dönem görünümündeki mesajlar altın yatırımcısının orta ve uzun vade bakışı açısından belirleyici olacak"

Noor Capital Market Uluslararası Piyasalar Uzmanı Ahmet Uluhan, konuya ilişkin değerlendirmesinde, daha önceki tespitlerinde altının 1.300 dolar üzerinde kısa düzeltmelerle yukarı potansiyelini sürdüreceğini ifade ettiklerini hatırlatarak, beklentileri doğrultusunda karmaşık gelen ABD ve Çin verilerinin de etkisi ile altının 1.330 - 1.310 dolar bandındaki kısa düzeltme sonrasında bu hafta başında bir kez daha yönünü yukarı çevirdiğini ve zirve tazeleyerek yükselişini sürdürdüğünü kaydetti.

Bu hafta gerek Fed başkanı Janet Yellen'in perşembe günü yapacağı basın toplantısında vereceği mesajlar ve gerekse cuma günü ABD 4. çeyrek büyüme verisinin piyasaların odağında olacağını aktaran Uluhan, özellikle Janet Yellen'in varlık alımlarındaki azaltılmaya karşın ABD ekonomisinin son dönem görünümündeki mesajların altın yatırımcısının orta ve uzun vade bakışı açısından belirleyici olacağını belirtti.

Haftalık periyotta yeni zirve denemeleri yapan altının gelişmelere yönelik piyasaların kısa vade de dolar lehine speküle olmasıyla 1.350 dolar kademesine doğru zorlanarak yeni bir düzeltme yaşayabileceğine dikkati çeken Uluhan, şunları ifade etti:

"Yukarı yönde atakların kısıtlı kalmasının yanında satışlarda 1.320-1.310 dolar bandında hız kesecek ve haftalık kapanış 1.330 kademelerinde gerçekleşecektir. Ancak genel görünümde yukarı potansiyelini koruyan altının bu tür kısa düzeltmelerle bu potansiyelini koruduğunu ve güçlendirdiğini düşünüyoruz. Gelecek hafta açıklanacak şubat ayı ABD tarımdışı verisi ise bu potansiyelin devamı açısından belirleyici olacaktır. Son iki dönemdir mevsim koşullarına paralel düşük gelen istihdam verisinin bir kez daha düşük kalması olası görülüyor.

Düşük istihdam verisi ise Fed'in mevcut politikasını desteklemeyecek ve mart ayında 10 milyar dolarlık daha indirimin pas geçilmesi ihtimalini güçlendirecektir. Bu algının piyasada oluşması ile beraber 1.350 dolar direnci bir kez daha zorlanacak ve bu kademenin aşılması ile yukarı yönlü trend etkisini kuvvetlendirecektir. Haliyle mart ayı boyunca diğer faktörlerinde altın lehine desteği artırması fiziki talepte de artışa neden olacağından altının ons bazında 1.410 kademelerini test edecek ve sonrasında ise bu seviyelerde kalıcı olmaya çalışacaktır. Tüm gelişmelere rağmen 1.350 dolar kademesinin aşılamaması durumunda ise piyasa mart sonuna kadar gelişmelere endeksli 1.350-1.280 dolar bandında yatay seyrini sürdürecektir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber