TKHK'den nöbet ücretleri hakkında duyuru

Strateji Geliştirme Daire Başkanlığından Nöbet Ücretleri Hakkında Duyuru

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 27 Şubat 2014 12:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
TKHK'den nöbet ücretleri hakkında duyuru

Kamu Hastaneleri Kurumu, 2014 ve 2015 yılına yönelik toplu sözleşmelerde yer alan düzenlemeleri uygulamayan hastane birliklerini uyardı. Kurum, toplu sözleşme hükümlerinin uygulanması gerektiğine dikkat çekti. Bilindiği üzere Anayasada yapılan son düzenlemeye göre, memurların mali hakları toplu sözleşmeler ile belirlenmektedir. Toplu sözleşme hükümlerinin uygulanması için bir kurumun ayrıca genelge veya yönerge çıkarmasına gerek bulunmamaktadır.

İŞTE TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMUNUN YAZISI

Bilindiği üzere, 18 Ocak 2014 tarihli ve 28886 sayılı Sağlık Bakanlığı Ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat Ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun10 uncu maddesi ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun Ek 33'üncü maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesinden sonra gelmek üzere "Bu ücret yoğun bakım, acil servis ve 112 acil sağlık hizmetlerinde tutulan söz konusu nöbetler için yüzde elli oranında artırımlı ödenir." cümlesi eklenmiştir.

Öte yandan, 14 Ağustos 2013 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan "Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2014 ve 2015 Yıllarını Kapsayan 2. Dönem Toplu Sözleşme'nin "Sağlık Ve Sosyal Hizmet Koluna İlişkin Toplu Sözleşme" başlıklı maddesinin " Nöbet ücreti" alt başlıklı 7 inci maddesi;

"(1) 657 sayılı Kanunun ek 33 üncü maddesi uyarınca ödenen nöbet ücretleri dini bayram günleri için %20 artırımlı ödenir. Ayrıca yoğun bakım, diyaliz, ameliyathane, acil servis ve 112 acil sağlık hizmetlerinde tutulan nöbetler için ödenen nöbet ücretleri de %50 artırımlı ödenir." şeklindedir.

Söz konusu toplu sözleşmenin Kapsam başlıklı 1'inci maddesinde "(1)Bu Toplu Sözleşme, kamu görevlilerinin geneline ilişkin mali ve sosyal haklarla ilgili bölümü 4688 sayılı Kamu Görevlileri ve Toplu Sözleşme Kanunu kapsamına giren kamu kurum ve kuruluşlarının, her bir hizmet kolu kapsamına giren mali ve sosyal haklarla ilgili bölümü ise ilgili hizmet kolu kapsamına giren kamu kurum ve kuruluşlarının kadro ve pozisyonlarında istihdam edilen kamu görevlileri hakkında uygulanır.

(2) Bu Toplu Sözleşmede düzenlenmeyen mali ve sosyal haklar hakkında ilgili mevzuat hükümlerinin uygulanmasına devam olunur." hükümleri mevcuttur.

Söz konusu hükümden anlaşılacağı üzere kamu görevlilerinin mali ve sosyal hakları ile ilgili toplu sözleşmede bir hüküm var ise öncelikle toplu sözleşme hükmü uygulanacak, toplu sözleşmede hüküm bulunmaması halinde ilgili mevzuat hükümlerinin uygulanmasına devam edilecektir.

Söz konusu toplu sözleşmesinin yürürlük tarihi 01/01/2014-31/12/2015 tarihleri arasıdır.

Yukarıdaki hükümler çerçevesinde 657 sayılı Kanunun ek 33 üncü maddesi uyarınca 01/01/2014-31/12/2015 tarihleri arasında;

Yoğun bakım, diyaliz, ameliyathane, acil servis ve 112 acil sağlık hizmetlerinde tutulan nöbetler için ödenen nöbet ücretleri %50 artırımlı olarak,

Dini bayram günlerinde yoğun bakım, diyaliz, ameliyathane, acil servis ve 112 acil sağlık hizmetlerinde tutulan nöbetler için ödenen nöbet ücretleri %50'nin üzerine %20 artırımlı olarak,

Dini bayram günlerinde yoğun bakım, diyaliz, ameliyathane, acil servis ve 112 acil sağlık hizmetleri dışında kalandiğer servislerde tutulan nöbetler için ise %20 artırımlı olarak ödenmesi gerekmektedir.

Kamu Hastaneleri Birliklerine duyurulur.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber