Başbakan'a fiziki takip Anayasa suçu

Başbakan ve milletvekillerinin izlenmesi, takip edilmesi ve suç kovuşturması yapılmasını Anayasa'nın 83. maddesi düzenliyor. Buna göre, TBMM mensuplarının dinlenmesi ve fiziki takibi Anayasa'ya aykırı. CMK 135 ve devamı maddelerine göre ise Başbakan ve vekillerin izlenmesi suç.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 28 Şubat 2014 06:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Başbakan'a fiziki takip Anayasa suçu

Başbakan'ın da aralarında bulunduğu milletvekillerinin izlenmesi, takip edilmesi ve suç kovuşturması yapılmasını Anayasa'nın 83. maddesi düzenliyor.

Buna göre, TBMM mensuplarının dinlenmesi ve fiziki takibi Anayasa aykırı. Suçüstü hallerinde bile, derhal Meclis Başkanlığı'na durumun bildirilmesi gerekiyor. CMK 135 ve devamı maddelerine göre ise Başbakan ve oğlunun dinlenmesi, konuşmalarının kaydedilmesi açıkça suç teşkil ediyor. Konut dokunulmazlığını düzenleyken CMK 140'a göre de kuvvetli şüphe sebepleri bulunması ve başka suretle delil elde edilememesi halinde şüpheli veya sanığı kamuya açık yerlerdeki faaliyetleri ve işyeri teknik araçlarla izlenebiliyor. Ses veya görüntü kaydı alınabilir. Burada açıkça belirtildiği her hangi bir vatandaşın bile konutu izlenemez ve takip edilemez.

Hukukçulara göre, dosyada şüpheli sıfatı bile olmayan Başbakan'ın evinin sinyal bilgileriyle izlenmesi hem Anayasa hem de CMK'ya göre açıkça suç.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber