MEB tasarısının ikinci bölümü görüşülüyor

Milli Eğitim Bakanı Avcı: "Ağustos ayında 40 bin öğretmen atanacak, Mart ayında atama olmayacak"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Şubat 2014 19:42, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
MEB tasarısının ikinci bölümü görüşülüyor

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Ağustos ayında 40 bin öğretmen atayacaklarını, Mart ayında atama olmayacağını bildirdi.

TBMM Genel Kurulu'nda, Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Tasarı'nın görüşmeleri sürüyor.

İkinci bölüm üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Avcı, Sinop'ta intihar eden bir öğretmen adayı ile ilgili yakışıksız beyanlarda bulunulduğunu ifade etti. Avcı, "Ortada çok acı, insani bir olay var. İntihar olaylarının tetikleyici etkisi olabileceği nedeniyle ya medyada bile bu haberler görülmez ya da olabildiğince az görülür" dedi.

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba'nın sorusuna atıf yapan Avcı, "Atanamadığınız takdirde intihar etmeyi düşünüyor musunuz?" diye gençlere soru sormanın her türlü meslek ahlakına aykırı olduğunu söyledi. Avcı, "Hekimler var aramızda onlar söylesinler böyle bir şey, soru olabilir mi?" dedi.

Avcı, Temmuz ayında yapılacak yeni sınava göre, Ağustos'ta 40 bin öğretmen atayacaklarını, Mart ayında atama olmayacağını bildirdi.

-"Rıza'da sandık istiyor-"

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Rıza Sarraf ve istifa eden bakanların çocuklarının mahkeme tarafından serbest bırakıldığını anımsattı.

Mahkemenin bu kararı "Atılı suçların şüpheliler lehine değişme ihtimali yok; delilerin toplanması, delillerin karartılması ihtimali yok; kaçma ihtimali yok; sabit ikametgahı var" gerekçesiyle aldığını belirten Hamzaçebi, şunları söyledi:

"Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un Silivri Cezaevinde tutuklanma nedeni: Delilleri karartma ihtimali, yurt dışına kaçma ihtimali, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne baskı yapma ihtimaliydi. İki yılı aşkın bir zamandır 'Ben masumum' çığlığını atıyor ve bu çığlığı hiç kimse duymuyor. Balyoz, Ergenekon mahkumları haksız bir şekilde cezaevinde duruyor. Sayın Başbakan 'İçeride dünya kadar günahsız adam var' dedi, vicdanlara oynadı. Bu rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasını örtmek için çıkaracağı yasalara geniş bir destek sağlamak amacıyla onların vicdanlarına oynadı. İstediği yasaları çıkarıyor, yeniden yargılama ufukta gözükmüyor, İlker Başbuğ'a bir umut yok, Balyoz mahkumlarına bir umut yok, aydınlara, bilim adamlarına umut yok ama siz peşi sıra burada hukuksuz, adaletsiz yasaları çıkarmaya devam ediyorsunuz."

MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, HSYK Kanunu'nun dün akşam Resmi Gazete'de yayınlandığını hatırlattı.

Bugün saat 11.00'de de atamaların yapıldığını ifade eden Türkkan, "Saat 14.00'te bakanların yaşam koçu Rıza Sarraf ve bakan çocukları serbest kaldı. Böylece, 87 milyar avroluk yolsuzluk davasında tutuklu hiçbir sanık kalmadı. 28 Şubat, buydu işte. Rıza'nın ilk demeci de 'Ey savcılar, ey hakimler, gelin sandıkta hesaplaşalım' olmuş. Rıza'da sandık istiyor, haberiniz olsun" dedi.

Genel Kurul'da birleşime bir saat ara verdi.

"Cumhurbaşkanı önüne ne gelirse onaylıyor. 'Geri göndersem aynı şekilde gönderirler' diyor. Bu, hukuksuzluğun itirafıdır. Bunu kabul etmek mümkün değil"

TBMM (AA) - CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün önüne ne giderse onayladığını idida ederek, "Cumhurbaşkanı 'Geri göndersem aynı şekilde gönderirler' diyor. Bu, hukuksuzluğun itirafıdır. Bunu kabul etmek mümkün değil" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda dershanelerle ilgili düzenlemeleri de içeren tasarının görüşülmesine devam ediliyor.

Görüşmeler sırasında konuşan Acar, AK Parti iktidarının Türkiye'nin çivisini çıkardığını, bütün kurumları alt üst ettiğini, eğitimi yap boz tahtası haline getirdiğini ileri sürdü.

Cumhurbaşkanın da önüne ne gelirse onayladığını savunan Acar, Cumhurbaşkanı'nın Anayasa'ya aykırı kanunları geri göndermek yerine, kendince açıklamalar yaparak onayladığını söyledi.

HSYK'nın yapısında değişiklik yapan yasanın bunun bir örneği olduğunu belirten Acar, şöyle devam etti:

"Cumhurbaşkanı 'Geri göndersem aynı şekilde gönderirler' diyor. Bu, hukuksuzluğun itirafıdır. Bunu kabul etmek mümkün değil. Bir kanun hukuksuzsa, Anayasa'ya aykırıysa gereğini yapacaksın. Bir anlamı olmayan, yaptırımı olmayan açıklamalar yaparak hukuksuzluğu onaylamak Cumhurbaşkanı'nın görevi değildir. Daha doğrusu görevin kötüye kullanılmasıdır."

MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, tasarıya değinerek, şunları söyledi:

"Şurasını hiç unutmayın Cumhuriyet kurulalı 91 sene oldu. Neden sadece 'milli' adını verdiğimiz bu eğitim sisteminde rayına oturmayan bir yapı vardır? Niye sürekli her gelen bakan, sürekli her hükümet bunun üzerinde oynar ve doğru düzgün sistemi rayına oturtamaz? Bilerek mi oturtulmak istenmiyor? Bunları çok iyi düşünmemiz lazım. Bunu samimiyetle düşünmediğimiz takdirde buna çözüm bulmamız da asla mümkün değildir."

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da üniversiteleri, eğitimi ele geçirme ve kadrolaşmayla hiçbir şey elde edilemeyeceğini ifade ederek, "Burada kararnameyle düzenleme yapıp, burada kanunla bunu değiştirmeye kalkarsanız yanlış yaparsınız, bu çok büyük bir yanlış" dedi.

Bu arada CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Milli Eğitim Bakanı Avcı'ya, atanamayan öğretmenlerle yapılan anketin sonuçlarını verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber