Önlem paketinden sağlıkta katılım payı çıktı

Haber Giriş : 24 Mayıs 2006 08:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

IMF'nin sağlık harcamalarının hedefleri aşması üzerine istediği ek önlem paketinin ayrıntıları ortaya çıkıyor. Hükümet, sigortalıların muayene ücretlerinden yüzde 3 - 5 oranında katkı payı almayı planlıyor

IMF'nin "Sağlık harcamalarını kısın" uyarısının ardından harekete geçen Hazine ve Sağlık Bakanlığı yetkililerinin ek önlem paketinden tedavi giderlerine katılım payı konulması çıktı. Buna göre yıl sonuna kadar 1.4 milyar YTL'lik sapma olacağı öngörülen sağlık harcamalarının azaltılması için tedavi işlemlerinden yüzde 3-5 oranında katılım payı alınması planlanıyor.

Sağlık harcamalarında 1.4 milyar YTL tasarruf için öneriler masaya yatırdı. Yetkililer, alınacak önlemlerin henüz netlik kazanmadığını, Hazine'nin son ana kadar IMF'yi ek önlem paketine gerek olmadığına ikna etmeye çalıştığını anlattı.

İlk çalışmalara göre, Sağlık Bakanlığı ilaçtan yüzde 20 oranında alınan katılım payını tedavide de uygulamayı düşünüyor. Bu kapsamda tedavide yüzde 3 ile 5 arasında bir katılım payı alınması planlanıyor. Mevcut düzenlemeye göre Emekli Sandığı iştirakçilerinden tedavi ve muayene işlemleri için katılım payı alınmazken, Bağ-Kur'lular 2.6 YTL, SSK'lılar 80 YKr katılım payı ödüyor. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in 15 maddesini veto ettiği ve TBMM'de dün 8 maddesi kabul edilen yasada her bir muayene ve tedavi için 2 YTL katkı payı alınması öngörülüyor.

Açık devirle arttı
Sağlık harcamalarındaki ek faturanın SSK'nın Sağlık Bakanlığı'na devrinin etkili olduğu belirlendi. Sağlık Bakanlığı müfettişleri de özel hastanelerde tedavi faturalarının kabardığını tespit etti.

Bir başka etken de yeşil kartlı sayısındaki artış oldu. Yeşil kartlı sayısı bazı illerde nüfusun yüzde 60'ını aştı. Bakanlık verilerine göre 23 Mayıs 2006 itibarıyla Adana'da 368 bin 887, Ankara'da 249 bin 285, Diyarbakır'da 570 bin 514 yeşil kartlı var. Bakanlık tasarruf için yeşil kartlıları mercek altına alacak. Hak sahibi konumunda olmadığı halde yeşil kart kullanmaya devam edenlerin kartları iptal edilecek.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber