Sağlık Bakanlığı'nın ilaç problemi sürüyor

Haber Giriş : 24 Mayıs 2006 10:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bağışıklık sistemini güçlendiren ilaçlardaki sıkıntı sürüyor. Altı aydan bu yana devam eden problem hala çözülemedi. Cerrahapaşa Çocuk Hastalıkları Kliniği'nde yüzler, bağışıklık sistemi zayıf olan yüzlerce çocuk için 14 kutu ilacın gelmesiyle gülüyor.  Tek dozluk olan bu ilaçlar, kanında B ve T hücreleri olmayan çocuklar için hayati önem taşıyor. Cerrahpaşa Kliniği'ndeki hastalara müjdeli haberi Prof. Dr. Yıldız Camcıoğlu veriyor.

14 kutu ilacı gönderen yardımsever Camcıoğluna, elinden geldiği kadar her ay bir miktar ilacı, kendi imkanlarıyla yurtdışından getirteceği sözünü vermiş.

Ancak, Türkiye'nin dört bir yanındaki diğer hastalar onlar kadar şanslı değiller. Çünkü Sağlık Bakanlığı'ndan gelen son bilgilere göre geçtiğimiz çarşamba gününden itibaren bir ay içinde 6 bin 600 kutu ilaç piyasaya sürülecekti. Ancak, İstanbul'daki eczanelere henüz ilaç gelmedi. Bağışıklık sistemini güçlendiren ilaçlarının fiyatı artık Çin ve Hindistan'da üretim durduğu için yaklaşık iki kat arttı.  Bu ilaçları ithal eden firmalar bir süredir, Sağlık Bakanlığı'nın yeni ilaç fiyatlarını onaylamasını bekliyor.

Sağlık Bakanlığı aldığı son kararla, referans ülke olarak kabul ettiği, Yunanistan, İtalya, Fransa, İspanya'daki ilaç fiyatlarına göre üç ayda bir düzenleme yapacak. Sağlık Bakanlığı aynı zamanda bu ilaçları daha ucuza getirmek için uluslararası ihale hazırlığında. Bu ihaleye sadece Türk ilaç firmaları değil, yabancı firmalar da katılabilecek. Ancak bu çalışmaların biran önce hızlandırılması gerekiyor. Çünkü hastaların bürokrasiyi bekleyecek zamanları hiç yok.

cnntrürk

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber