Okuma yazma bilmeyen diş teknisyeni

Haber Giriş : 24 Mayıs 2006 15:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Van İl Sağlık Müdürlüğü Ağız Diş Sağlığı Şube Müdürlüğü Van'da ruhsatsız olarak çalışan diş hekimleri, diş teknisyenleri ve diş laboratuarlarına ani denetimler yaptı. Ve okuma yazma bilmeyen bir diş teknisyeni ile karşılaştı.

Yapılan denetimin ilk adresinde okuma yazması olmadığı ve kendini cahil olarak tanımlayan Muzaffer Eraslan (49) kendisini diş teknisyeni olarak tanıttı.

Diş laboratuarındaki protez ve aletlerin kirliği ve ortam denetim heyetini ve habercileri şaşkına çevirdi. Savcılık talimatı ile aletlerine el konularak iş yeri mühürlenen Eraslan, insan sağlığını tehdit ettiği gerekçesi ile gözaltına alındı.

Bu baskından sonra diğer ruhsatsız diş teknisyenleri ve laboratuarları iş yerlerini kapatarak ortalıktan kayboldu.

Van İl Sağlık Müdürlüğü Ağız ve Diş Sağlığı Şube Müdürü Murat Tuncer başkanlığındaki 3 doktor, 2 teknisyen ve yardımcı personelle birlikte, ruhsatsız olarak çalışan diş teknisyenleri ve diş laboratuarlarına yönelik yaptığı denetimlerine emniyet güçleri ve habercilerle birlikte çıktı. Denetimin ilk adresi, Ordu Caddesi Tuna Apartman 2. katta bulunan Doğu Diş laboratuarı sahibi Muzaffer Eraslan oldu. Eraslan'ın sözde diş laboratuarındaki ilkel ortam, kirlilik ve kullanılan malzemeler ve protez aletleri denetim heyetini ve habercileri şaşırttı. Eraslan, önce diş teknisyeni olduğunu söyledi ardında habercilerin ısrarlı soruları üzerine, okuma ve yazmasının olmadığını ancak bunun baba mesleği olduğunu söyledi.

İnsan sağlığını tehdit edildiği sorusuna Eraslan, "Ben de biliyorum. Ne yapalım acım. Ne yapayım adam mı öldürsem. İş yerini 15 gün önce aldım. Şimdiye kadar hiçbir hasta muayene etmedim. Daha önce çalışmıyordum. Okur yazarlığımı yok, bir şeyim yok. Cahil bir adamım. Benim herhangi bir belgem de yok" şeklinde konuştu.

İlk başta teknisyen olduğunu söyleyen Eraslan, habercilerin soruları üzerine belgesinin olmadığını ve okuma yazma bilmediğini kendisi gibi Van'da en az 40 kişinin bu işi yaptığını ileri sürdü.

Sağlık ve emniyet ekipleri sözde laboratuarda bulunan malzemelere Cumhuriyet Savcısı ile yapılan telefon görüşmesinden sonra el koyarak iş yerini mühürledi.

Eraslan ise savcılığın talimatı ile ruhsatsız olarak diş laboratuarını açarak insan sağlığını tehdit ettiği gerekçesi ile çevrede toplanan kalabalığın meraklı bakışları arasında gözaltına alındı. Diş laboratuarı önünde bekleyen Necip Anlar (28), dişini çektirmek ve yaptırmak için buraya geldiğini ifade ederek, laboratuarı işleten Muzaffer Eraslan'ın kendisini doktor olarak tanıttığını ve 200 YTL'ye güzel bir şekilde dişlerini yapacağı sözünü verdiğini söyledi.

Ortamın pis olduğunu gördüğünü ancak önümüzdeki ayın 15'inden sonra buraya giderek dişlerin yaptırmayı planladığını ifade eden Anlar, bunun sahte dişçi olduğunu yeni öğrendiğini vurguladı.

Buradaki denetimlerini tamamlayan ekipler daha önceden belirlediği adreslere yaptığı baskınlarda, daha önce haber aldıkları için iş yerlerini kapatarak ortadan kayboldukları öğrenildi. Denetim ekipleri önceden belirledikleri bir çok iş yerinin kapısından döndü.

Denetim esnasında bir ruhsatsız diş laboratuarına baskın yapmak için iş yeri önüne giden ekipler, iş yeri sahibinin 15 dakika önce iş yerinin kapısına kilit vurarak kaçtığını öğrendi. Daha önce burada dişlerini yaptırdığını söyleyen Halit Yörük (33) isimli bir vatandaş, laboratuar sahibinden şikayetçi olduğunu dile getirdi. Dişlerini yaptırmadan önce kendisini diş hekimi olarak tanıttığını ifade eden Yörük, dişlerini yaptırdıktan sonra rahatsızlığının devam ettiğini ve Sağlık müdürlüğüne 3 kere şikayet dilekçesini verdiğini anlattı.

Ağız ve Diş Sağlığı Şube Müdürü Murat Tuncer, İl Sağlık Müdürlüğü başkanlığında Ağız ve Diş sağlığı denetim ekibi oluşturarak, ruhsatsız çalışan diş hekim muayenehanesi, diş teknisyeni, dişçi ve diş laboratuarlarına yönelik denetimlerine bugün başladıklarını söyledi. Tuncer, bugün ilk olarak denetim yapılan iş yerinde, tıp dışı, ilkel kavramlar çalışmanın yapıldığı, iş yeri sahibinin ise hiçbir vasfının olmadığı ve daha önce uyarıldığını hatırlattı. İş yerinde bulunan cihaz ve aletlerin müsadere edilerek, iş yerini mühürlediklerin ve kişi hakkında adli ve tıbbi soruşturmanın yapılması için cumhuriyet savcılığına teslim edildiğini vurguladı.

Bu tür denetimlerin bundan sonra daha sıklıkla devam edeceğini anlatan Tuncer, insan sağlığı ile oynayanlara fırsat vermeyeceklerini söyledi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber