Yargıtay'ın Başbakana tazminatı bozma gerekçesi: Kediler sevimli hayvanlar

Haber Giriş : 25 Mayıs 2006 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıtay, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın kedi olarak betimlendiği karikatür nedeniyle Cumhuriyet gazetesi ve Musa Kart'ın tazminat ödemeye mahkûm edildiği kararı bozma gerekçelerini açıkladı. İşte gerekçeler:

Eleştiriye açık olmalı: Davacı, bir siyasi partinin genel başkanı ve ülkenin Başbakanı konumunda. Bu nedenle toplum tarafından izlenmekte. Basının bu konuda kamuoyunu ve toplumu bilgilendirme görevi var. Yine siyasi yönü ve konumu itibarıyla her konuda herkesin davacı gibi düşünmesi zorunlu değil. Bu anlamda davacı eleştiriye açık olmalı.

Karikatüre övgü: Siyasi karikatür, toplumun demokratik düzeyinin bir göstergesi olduğundan zekâyı ateşleme ve kurulu düzeni eleştirme gücü, tehdit olarak algılanmamalı. Karikatür çizilerek yapılan siyasi eleştirilerin basın özgürlüğü ve düşünceyi açıklama özgürlüğüne aykırı olduğu da ileri sürülemez. Görüş ve düşünceler abartılı, incitici, aykırı, rahatsız edici, belli ölçüde alaycı olabilir. Basın yoluyla bu hakların kullanılması demokrasinin gereğidir. Demokratik toplumun temelini oluşturan düşünceyi açıklamada, karikatürün ayrı bir yeri var. Siyasi karikatürler, siyasetçiler için rahatsızlık yaratsa da, okuyucuların olayları daha net anlamasında etkili olur.

Saldırı sayılmaz: Davalı, davacının önceki söylemlerinin kedinin yumak ipini karıştırması ve çözemez hale getirmesine benzetilerek bu karikatürün çizildiğini savunmuştur. Kedi ve yumak çizimlerinin benzetme yoluyla kullanılması karikatürün anlamı ve anlatım tekniği itibarıyla o değer yargısının ifadesini sağlayan bir araç veya çizim özelliği taşımakta olup, bunun ötesinde davacının kediye benzetilmesi anlamını taşımamaktadır. Ayrıca davalının sanatçı duygusallığı ve duyarlılığı taşıdığı düşünüldüğünde bir kediyi aşağılama aracı olarak kullanmayacağının da kabulü gerekir. Kaldı ki onlar, bugün tüm dünyada birçok insanın evlerini ve yaşamlarını paylaştığı sevimli varlıklardır. Bu bağlamda çizim sırasında yüzün biçimine verilen anlam-görüntü de aynı doğrultuda değerlendirilmeli, bunun kişilik hakkına saldırı oluşturmadığı kabul edilmeli.

Erdoğan, karar düzeltme isteminde bulunabilecek. Reddi halinde dosya ilk mahkemede yeniden görülecek.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber