Kadınlar siyasette daha çok yer almak istiyor

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Güllü: Kadınlar siyasette daha çok yer almak istiyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Mart 2014 11:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kadınlar siyasette daha çok yer almak istiyor

MERVE YILDIZALP - Siyasi partilerin yerel seçimlerde yarışacak aday listeleri kesinleşirken, kadın sivil toplum kuruluşları partilerin kadın aday sayısının az olduğu görüşünü savundu.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla, AA muhabirine açıklama yapan, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, sorunsuz bir kadın dünyası ve kadın erkek eşitliğinin sağlanması için çabaladıklarını belirterek, bu sene Türkiye'de ensestin önlenmesinde yasal çalışma zemininin sağlanması için çalışacaklarını söyledi.

Tüm kadınları ve erkekleri sorunlara duyarsız kalmamaya, kadınların insan haklarından daha fazla yararlanması adına çaba göstermeye davet ettiklerini aktaran Güllü, "Önümüzdeki yerel seçimlerde toplumsal cinsiyet eşitliğini yaygınlaştıracak, kadın erkek eşitliğini sağlayacak belediye başkan adaylarına oy vereceğiz. Çünkü listelerde kadın aday göremedik. Partiler bu konuda bu dönem sınıfta kalmıştır" dedi.

-"Kadın belediye başkan aday sayısı yüzde 6'yı geçmiyor"

Kadın Koalisyonu'ndan İlknur Üstün, yerel seçimlere yönelik tabloya bakıldığında kadınların adının, temsiliyetinin, katılımının olmadığını söyledi.

Erkeklerin kent savaşları biçiminde yerel seçim kampanyası yürüttüğünü dile getiren Üstün, şunları kaydetti:

"Türkiye'deki siyasi partilerin kadın belediye başkan aday sayısı yüzde 6'yı geçmedi. Kadın aday sayısı AK Parti'de yüzde 1, MHP'de yüzde 2, CHP'de yüzde 4 civarında. BDP ve HDP oranı yükseltmiş durumda. Kadınlar aslında siyaset yapıyor, yaşadıkları yere sahip çıkıyorlar. Her sokakta her mahallede her ilde ne tür talepleri var, ne olmak istiyorlar bunu somut bir şekilde ifade ediyorlar. Siyaseti yönetme aracı olarak gören yönetimlerin, farklı politikalara alan açmaları gerekiyor" diye konuştu.

-"Kadınların tam ya da yarı zamanlı çalışması sağlanabilir"

Kadınlarla Dayanışma Vakfı'ndan (KADAV) Serap Güre Şenalp de kadınların sosyal ve ekonomik olarak yaşadıkları sorunlarla ilgili çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Kadınların çalışma hayatına katılma konusunda sıkıntılar yaşadığını dile getiren Şenalp, önerilerin kadınların aile içinde bakım hizmetleri yapması ve kalan zamanda gelir getirici işlerde çalışması yönünde olduğunu söyledi.

Şenalp, "Evdeki bakım hizmetlerini kadın yaptığı için kadınların uzaktan çalışma yöntemli işlerde çalışması söz konusu, bunlar da gelir getirici ve sosyal güvence sağlayan işler olmuyor. Kadınlara yüklenen bu bakım sorumluluğunun çözülmesi gerekiyor. O zaman kadınların tam, yarı zamanlı, ya da evden çalışması sağlanabilir. Ancak böyle olursa Avrupa standartları sağlanabilir" diye konuştu.

Kadınların çalışma hayatında ve siyasette daha çok yer alması gerektiğini vurgulayan Şenalp, bu şekilde bir çok sorun ve sıkıntının daha kolay çözülebileceğini söyledi.

-"Kadınlar eğitim dışı kalmamalı"

Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) Ankara Temsilcisi Seda Yılmaz İnal, kadınların ailenin temel taşı olduğunu, toplumun daha sağlıklı olmasını ve kendine güvenen çocukların yetişmesini sağlayanın kadınlar olduğunu vurguladı.

Kadınların eğitim dışı kalmamaları, sosyal hayatta, çalışma hayatında yer almalarının önemine değinen İnal, istihdamda kadın sayısının artması için çalışmalar yürüttüklerini söyledi. İnal, kadınlara ücretsiz kreş desteğinin olması gerektiğini, evde yardımcıları olmadığından çocuklarını bırakamadıkları için çalışamadıklarına dikkati çekti.

Sağlıklı toplumlar için kız çocuklarının eğitiminin çok önemli olduğunu dile getiren İnal, kadınların ve kız çocuklarının eğitiminde daha önemli adımlar atılmasını istedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber