İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Teknik öğretmenler için maaş kalemleri

Teknik öğretmenler için maaş hesabı yapılırken Ek ödeme, Ek Gösterge ve Özel Hizmet Tazminatı oranları ne olmalıdır?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 13 Mart 2014 00:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Teknik öğretmenler için maaş kalemleri

SORU

Belediye İmar ve Şehircilik Müdürlüğünde teknik hizmetler sınıfında 7 derece 2 kademe de Tekniker olarak çalışmaktayım.Trakya Üniversitesi Teknik Egitim Fakültesi mezunuyum. 20 Temmuz 1982 tarih ve 17760 sayılı resmi Gazetenin madde 10/c bendinde Milli Egitim Bakanlığına Baglı Yüksek Teknik Öğretmen Okulları Teknik Egitim Fakültesine Dönüştürülmüş ve 3795 sayılı Kanuna göre, Teknik Eğitim Fakültesi mezunları "Teknik Öğretmen" unvanı verilmiştir. 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan "Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karar"ın 4/e maddesine göre; Kurumların teknik ve sağlık hizmetleri sınıflarına ait kadrolarında bulunanlardan, bulundukları hizmet sınıflarına atanılabilecek mesleki bir üst öğrenimi bitirenlere, cetvellerde ayrıca belirtilen istisnai durumlar hariç olmak üzere, kariyerleri (mesleki üst öğrenimleri) esas alınarak zam ve tazminat ödenir denilmektedir. Söz konusu Bakanlar Kurulu Kararına ekli (II) Sayılı Cetvelin E-Teknik Hizmetler bölümünün 1/c bendinde Teknik Öğretmenler için verilecek oran belirtilmiştir. Diğer taraftan, 657 sayılı Kanuna ekli (I) Sayılı Ek Gösterge Cetvelinin II-Teknik Hizmetler Sınıfı bölümünün (b) bendinde "Teknik Yüksek Öğretmen Okulu" mezunları için 8. dereceden itibaren ek gösterge verilmesi öngörülmüştür. Ayrıca 666 sayılı KHK kararnamenin ekli ek ödeme cetvelinde 2- Kadroları Teknik Hizmetler Sınıfında yer alan personel için belirtilen tabloda b) Jeolog, hidrolog, hidrojeolog, jeofizikçi, kimyager, fizikçi, jeomorfolog, arkeolog, matematikçi, istatistikçi ve astronom kadrolarında bulunanlarda yapılacak ek ödeme oranları belirtilmiştir. Bu bilgiler dogrultusunda Maaş hesabım yapılırken Ek ödeme, Ek Gösterge ve Özel Hizmet Tazminatımın oranlarım ne olmalıdır?

MAAŞ BODROMDAKİ;

Ek ödeme oranım:85

Ek Gösterge: Yok

Özel Hizmet Tazminat Puanım:93 olarak düzelenmiştir.


CEVAP

1- Özel Hizmet Tazminat Oranı: 17/04/2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Bakanlar Kurulu Kararının 4 üncü maddesinin e fıkrasında 'Kurumların teknik ve sağlık hizmetleri sınıflarına ait kadrolarında bulunanlardan, bulundukları hizmet sınıflarına atanılabilecek mesleki bir üst öğrenimi bitirenlere, cetvellerde ayrıca belirtilen istisnai durumlar hariç olmak üzere, kariyerleri (mesleki üst öğrenimleri) esas alınarak zam ve tazminat ödenir. Kadroları teknik ve sağlık hizmetleri sınıflarında bulunanlardan, bulundukları hizmet sınıflarından bir kadroya atanılamayacak herhangi bir üst öğrenimi bitirenlere ise bitirdikleri üst öğrenimden dolayı zam ve tazminat ödenmez.' Hükmü yer almaktadır.

Söz konusu hüküm kapsamında Teknik hizmetleri sınıfından Tekniker kadrosunda iken, teknik hizmetleri sınıfında yer alan ve mesleki bir üst öğrenim olarak kabul edilen Teknik Eğitim Fakültesini bitirmenizden dolayı zam ve tazminatınızın "29/4/1992 tarihli ve 3795 sayılı Kanuna göre teknik öğretmen unvanı alanlardan" kısmında yer alan puan ve orandan faydalanabilirsiniz.

7 derece için:

Yan ödeme puanı: 775+975 (5 yıldan az olanlar için)

Özel Hizmet Oranı: 122

2- Ek Gösterge için:

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 43 üncü maddesinde;

"...Ek Gösterge: Bu Kanuna tabi kurumların kadrolarında bulunan personelin aylıkları; hizmet sınıfları, görev türleri ve aylık alınan dereceler dikkate alınarak bu kanuna ekli I ve II sayılı cetvellerde gösterilen ek gösterge rakamlarının eklenmesi suretiyle hesaplanır. II sayılı cetvelde yer alan unvanlarda değişiklik yapmaya ve yeni unvanlar ilave etmeye Bakanlar Kurulu yetkilidir." hükmü yer almaktadır.

Söz konusu Kanun hükmüne göre ek I Sayılı Cetvel incelendiğinde mesleki bir üst öğrenim bitirenlerin mezun olunan bölüme göre değil, Unvana göre düzenlendiği anlaşılmaktadır. Ancak sizin durumunuzda olanlar için (unvanı farklı olsa da Teknik Eğitim Fakültesini bitirenler için) Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğünün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına vermiş olduğu 06.01.2010 tarihli ve 56 sayılı örnek görüşte ek göstergeden faydalanabileceğiniz belirtiliyor. Sizin dereceniz için 900 olması gerekiyor. Tıklayınız.

I SAYILI CETVEL

HİZMET SINIFLARI İTİBARİYLE UNVAN VEYA AYLIK ALINAN DERECELERE GÖRE EK GÖSTERGELER

b) (Değişik: 1/5/2003-4856/42/d md.) Kadroları bu sınıfa dahil olup, en az 4 yıl süreli yükseköğretim veren fakülte ve yüksekokullardan mezun olarak yürürlükteki hükümlere göre Jeolog, Hidrojeolog, Hidrolog, Jeomorfolog, Jeofizikçi, Fizikçi, Matematikçi, İstatistikçi, Yöneylemci (hareket araştırmacısı), Matematiksel İktisatçı, Ekonomici ve Kimyager unvanını almış olanlarla Teknik Yüksek Öğretmen Okulu mezunları,
1 3000
2 2200
3 1600
4 1500
5 1200
6 1100
7 900
8 800
c) Kadroları bu sınıfa dahil olup da yukarıda sayılanlar dışındaki yüksek öğrenim mezunları ile Yüksek Tekniker ve Tekniker unvanını almış olanlar.
1 2200
2 1600
3 1500
4 1200

3- Ek ödeme Oranı:

666 sayılı Kamu Görevlilerinin Mali Haklarının Düzenlenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve KHK'lerde Değişiklik Yapılmasına Dair KHK ekli ek Liste birde yapılan düzenlemede Teknik Hizmetler sınıfında diğer kadrolar için yapılan düzenleme kapsamında 7 derce için ek ödeme oranınızın doksan (90) olması gerekmektedir.

c) Ek ödeme oranları 1 nolu grupta düzenlenenler hariç, bu sınıfta yer alan diğer kadrolarda bulunanlardan;
1) 1-2 dereceden aylık alanlar 110
2) 3-4 dereceden aylık alanlar 100
3) 5-7 dereceden aylık alanlar 90
4) Diğer derecelerden aylık alanlar 85

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber