Halk Bankası yılın son çeyreğinde özelleşecek

Haber Giriş : 25 Mayıs 2006 13:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Halk Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, Halk Bankası'nın özelleştirilmesinin bu yılın son çeyreğinde tamamlanmasının beklendiğini vurgulayarak, özelleştirmenin "halka arz yöntemiyle mi blok satış yöntemiyle mi" yapılacağına ilişkin kararın henüz verilmediğini bildirdi.

Aydın, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Aydın, 2001 krizinden sonra çıkarılan 4063 sayılı yasayla Ziraat Bankası ve Halk Bankası'nın yeniden yapılandırılarak özelleştirmeye hazırlanmasının hüküm altına aldığını hatırlattı. Aydın, Halk Bankası'nın yeniden yapılandırılma sürecinin bittiğini ve özelleştirme sürecine girdiğini vurguladı.

Aydın, özelleştirmeyle ilgili olarak Goldman Sachs/CAIB/ İş Yatarım konsorsiyumu ile çalışıldığını belirterek, "Haziran ayı sonunda çalışmalarını bitirecekler, strateji belirlemiş olacak" dedi.

Stratejinin, "özelleştirmenin halka arzla mı, blok satışla mı veya her ikisinin birden kullanılmasıyla mı" yapılacağının belirlenmesi olduğunu ifade eden Aydın, "Hazırlanan rapora göre yetkili kurullarda değerlendirilecek. Belirlenmiş strateji çerçevesinde yılın son çeyreğinde bitirebilmeyi umut ediyoruz" dedi. Özelleştirilmeyle ilgili gecikme beklenmediğini kaydeden Aydın, "Çünkü çalışılan bankadan her türlü bilgi zamanında veriliyor. Yani banka tarafından bir gecikme söz konusu değil. Dolayısıyla yatırım bankasıyla gecikme olmayınca, kendi raporlarımızı zamanlamasında bir problem olmaz" dedi.

"Yılın son çeyreğinde çok şeyi halletmiş olabileceğimizi düşünüyoruz" diye konuşan Aydın, "Biz zaten hazırız. Yılın son çeyreğinde işlemlerin bitirilmesi noktasına gelmiş oluruz. Bitebilir de bitmeyebilir de ama ciddi anlamda mesafe almış oluruz" değerlendirmesini yaptı.

"AVRUPA BORSALARI TOPARLANDI BİZ DE TOPLARIZ"

Piyasalarda son dönemde yaşanan gelişmelerle ilgili olarak Aydın, son 10-15 gündür yaşananların iç ve dış etkenler olarak ikiye ayrılması gerektiğini kaydetti. Aydın, "Asıl fonksiyonu dış etkenlerin teşkil ettiğini düşünüyorum. Bütün değişimler, örneğin kurların artması, borsanın düşmesi, aynen diğer bütün piyasalarda da oldu, benzer uygulama bizde de oldu" diye konuştu. Arjantin, Brezilya ve Avrupa borsalarında da düşüşler yaşandığını hatırlatan Aydın, "Bugün Avrupa borsaları toparlandı, biz de toparlanırız" dedi.

Son günlerdeki döviz kuru seviyesinin, "olabilecek kurlar" olduğunu söyleyen Aydın, "Bunlar problem değil. Kurlar anlamında bir problem görmüyorum" dedi. Türkiye'deki makroekonomik dengelerinde bir bozulma beklemediğini kaydeden Aydın, "Ama bu tarz çıkışlar zaman zaman olacak bunlara da açık olmak lazım" uyarısında bulundu.

MERKEZ BANKASI KURA MÜDAHALE ETMEMELİ

Eskiye dönüşün "kesinlikle" olmayacağını söyleyen Aydın, "Bu ancak, çok fazla sermaye girerse mümkündür. Artık serbest kur rejimi var. Kimse buna müdahale etmiyor" dedi. Merkez Bankası'nın da kura müdahale etmemesi gerektiğini söyleyen Aydın, "Çünkü bu uygulanan kur rejiminin mantığına aykırı. Edilmeyeceği de zaten deklare edildi" dedi. Halk Bankası'nın açık pozisyonda olan bir banka olmadığını söyleyen Aydın, "Aktifte ne kadar dövizimiz varsa kredileri de ona göre verdik. Yani aktif-pasif yapısında dövizden kaynaklanacak bir olumsuzluk yok" dedi.

KONUT KREDİLERİNİN FAİZLERİ ARTACAK

Bankaların konut kredilerinin kaynağını yurt dışından temin ettiğine işaret eden Aydın, "Şimdi o piyasada faizlerde yükselme oldu. Doğal olarak bizim fiyatlarımıza da yansıdı. Konut kredilerinde bir kaç yaklaşık 0-10 puan kadar bir artış olacak" dedi.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber