Tokat'ta yine kene ısırdı: 1 ölü

Haber Giriş : 25 Mayıs 2006 17:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tokat'ta kene ısırması sonucu Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına yakalanan 43 yaşındaki Ali Sağın öldü. Bu hastalıktan 2002 yılından bu yana ölenlerin sayısı Tokat'ta 14'e, Türkiye genelinde 27'ye yükseldi.

Havaların ısınmasıyla birlikte ortaya çıkan keneler yeniden tehlike saçmaya başladı. Pazar İlçesi'ne bağlı Doğançalı Köyü'nde çiftçilik yapan 3 çocuk babası Ali Sağın, geçen hafta içinde rahatsızlanarak Tokat Devlet Hastanesi'ne başvurdu.

KKKA hastalığı şüphesiyle Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevk edilen Sağın'ın sağlık durumunda düzelme olmadı. 4 gün boyunca enfeksiyon hastalıkları servisinde tedavi altında kalan Sağın, kurtarılamadı. Ali Sağın'ın ağabeyi Mehmet Sağın, ?Daha önce hiç bir rahatsızlığı yoktu. Aniden rahatsızlandı ve 4 gün sonra hayatını kaybetti. Çok çaresiz kaldık. Hastanede, kene ısırmasından dolayı öldüğünü söylediler? dedi.

KKKA virüsünün taşıyıcısı olan keneler, kış uykusuna yatıyor. Havaların ısınmasıyla birlikte Nisan-Ağustos ayları arasında çoğalarak ortaya çıkıyorlar.

Yeşil alanlarda ve ahırların çatlak duvarları arasında yuvalanan keneler hayvan ve insanları ısırıp kanlarıyla beslenirken, KKKA virüsünü bulaştırıyor. Hayvanlarda bu hastalık grip olarak seyrederken, insanlarda ölüme yol açabiliyor. Kenelerin bazı türlerinden bulaşan hastalığın henüz kesin tedavisi bulunmuyor.

Erken teşhis durumunda kanda eksilen maddelerin takviyesi ile hasta kurtulabiliyor. Kenelerden bulaşan KKKA hastalığı nedeniyle, Tokat'ta 2002 yılından bu yana ölüm sayısı 14'e, ülke genelinde ise 27'ye yükselmiş oldu.

Uzmanlar, keneye karşı özellikle sık kullanılan ev ve ahır gibi alanların ilaçlanması gerektiğini ifade ettiler. Vücuduna kene yapışan kişilerin ise keneyi çıkarmadan hemen doktora başvurmaları isteniyor.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber