İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Meclis olağanüstü toplanıyor

TBMM Başkanı Çiçek, Meclis Genel Kurulu'nu 19 Mart Çarşamba günü olağanüstü toplantıya çağıracaklarını bildirdi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Mart 2014 13:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Meclis olağanüstü toplanıyor

ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtladı.

CHP'nin olağanüstü toplantı çağrısı yaptığı TBMM Genel Kurulu'nu ne zaman toplantıya çağıracağının sorulması üzerine Çiçek, "19 Mart Çarşamba günü saat 15.00'te toplantıya çağırıyoruz. Ümit ediyorum işlemleri o gün tamamlarız. Bunun gereğini yapmış olacağız" diye konuştu.

Konunun Meclis soruşturması talebi merkezinde değerlendirildiğini belirten Çiçek, Meclis soruşturmasının yasama ya da siyasi denetim faaliyeti değil, Anayasa'nın 100. maddesinin verdiği yetkiye dayanan adli faaliyet olduğuna işaret etti.

Çiçek, şöyle devam etti:

"Adli faaliyet olduğunda bakmamız gereken birkaç husus var; arkadaşlarımız siyasi değerlendirmeler yapıyor. Bunlara saygı duyarız, istifade etmeye çalışırız. Ama madem adli faaliyettir ve ceza muhakemesi faaliyetidir, o halde biz gelen talepleri, kimden gelirse gelsin, kim nasıl değerlendirirse değerlendirsin, biz bunları ceza muhakemesi hukuku çerçevesinde değerlendirmek mecburiyetindeyiz. Böyle olmazsa zaten Türkiye'de yeteri kadar tartışma var, Meclis Başkanı olarak ceza muhakemesi hukuku ve kanunu ne diyorsa ona aynen uymak mecburiyetindeyim. Kanunu çıkaran Meclis kendi çıkardığı ceza muhakemesi kurallarına uymadan siyasi beklentilere, değerlendirmelere göre işlem yaparsa o zaman kanun çıkarmamızın anlamı yok. Bu bir adli faaliyettir. Adli faaliyet olduğunda ceza muhakemesi hukuku çerçevesinde olaylara bakmak lazım. Genel Kurulu, 19 Mart'ta toplantıya çağırıyoruz. Bütün bunlar görüşülür. Geçmişte de benzer soruşturmalar oldu. Bir sonuca varırız."

"İlk kez talep savcılık üzerinden geliyor"

Çiçek, 19 Mart'ta Genel Kurul'da nasıl bir usul izleneceğine ilişkin soruyu yanıtlarken, bugüne kadar Meclis Soruşturması taleplerinin 55 ve daha fazla milletvekilinin imzası, Başbakanlık üzerinden gelen daha çok Teftiş Kurulu raporları ya da Sayıştay ve Danıştay'dan geldiğini anlattı. Çiçek, "İlk olan husus savcılık üzerinden talebin gelmiş olmasıdır. Savcılık üzerinden gelince hiç olmazsa ceza muhakemesi hukukunu hatırlayalım. Onun üzerinden gereğini yaparız" değerlendirmesinde bulundu.

Cemil Çiçek, dosyaların eklerinin iade edilmesi gerektiği yönündeki görüşlerin hatırlatılması üzerine de "Bu taleplerin hepsini ceza muhakemesi terazinde tartarız" dedi.

"Her kayıp, ülke için kayıptır"

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Berkin Elvan ve Burak Can Karamanoğlu'nun ölümleriyle ilgili olarak, "Eskiden cephelerden ölüm haberleri gelirdi. Sonra çok şükür Türkiye, uzun süre savaşa gitmedi, sulh ve sükun dönemini yaşadık ama arkasından kanlı terör olayları başladı, bu kez terörden kaybettiğimiz evlatlarımıza üzüldük. Şimdi maalesef toplumsal olaylarda kaybettiğimiz insanlar var. Aslında her kayıp ülke için kayıptır, sadece aileleri bakımından değildir. Bu kayıpların her birisi, dinleyene, anlayana, anlaması gerekenlere bir mesaj veriyor. Bu mesajı iyi okumamız, iyi anlamamız lazım" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber