Osman Nuri Gülaçar: Asfalt dışında Van'da tek bir çivi yok

Van Büyükşehir Belediye Başkan adayı Osman Nuri Gülaçar ile kazandığı takdirde Van için yapılacakları konuştuk.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 17 Mart 2014 00:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Osman Nuri Gülaçar: Asfalt dışında Van'da tek bir çivi yok

VAATLERİ KAYDA GEÇİRİYORUZ

Memurlar.net olarak yerel siyasetçiler ile yaptığımız görüşmeleri yayınlamaya başladık. Amacımız, projeleri, vaatleri kayda geçirip, bir sonraki seçimde seçmen denetlemesine imkan tanımak. Bu çerçevede il veya ilçedeki en güçlü adaylarla yaptığımız söyleşileri dikkatinize sunuyoruz. Vaatlerini kayda geçirmek isteyen adaylar, memurlar.net'in iletişim bilgilerinden bizlere ulaşabilirler.

Van Büyükşehir Belediyesi şuan BDP'de. Aşağıda Ak Parti adayı Osman Nuri Gülaçar ile yaptığımız görüşme yer almaktadır. BDP adayı Bekir Kaya ise randevu talebimize olumlu cevap vermedi. Bu nedenle Van özelinde sadece Ak Parti adayının görüşlerini yansıtabiliyoruz.

Edip Üzen/Memurlar.net

Biraz kendinizden bahseder misiniz?

Osman Nuri Gülaçar, 1965 Van doğumluyum. Evli ve 3 çocuk babasıyım. STK'larda uzun süre görev aldım. 28 Şubat sürecinde Ensar Vakfı'nın İl Başkanlığını yaptım. İmam hatip mezunuyum. Anadolu Üniversitesi İdari ve İktisadi İşletme mezunuyum.

Seçimleri kazandığınız zaman Van için neler yapacaksınız?

Van'da geçen dönem BDP Belediyesi mevcuttu. Burada hizmet noktasında bir sıfırı ifade edebiliriz. Sadece seçime 3, 4 ay kala asfalt döktüler onun dışında Van'a çakılan tek bir çivi yok. Hiçbir hizmet yapılmadı. Van bir şehir fakat köy gibi bir şehir. Dolayısıyla Van'ın artık ideolojik belediyecilikten hizmet belediyeciliğine geçmesi gerekiyor. Biz de bundan dolayı özellikle halkımızın önüne proje ağırlıklı çıkmak istedik. En az iki aydan fazla süren verimli bir çalışmayla ortaya belediyecilik adına ortaya koyduk. Bu projeleri de 16 Şubat'ta 5 ulusal kanalda tamamıyla projelerimizi anlatan bir sunum yaptık. Bu noktada halkımızın algısını da ideolojiden çıkarıp tamamen hizmete, üretmeye, projeye döndürmeye gayret ediyoruz.

Öncelikle belediyecilik noktasında biz 6, 7 ana başlıkla belediyeciliği tarif ediyoruz. Birincisi fiziki belediyecilik diyoruz ve onun altına yaklaşık 38 tane proje koyduk büyük çaplı. Van'ın vizyonunu değiştirecek, marka şehir kılacak güzel projelerimiz yer alıyor. Bunlardan birisi dünya standartlarında bir stadyumu arzu ediyoruz. Bir bilim merkezi oluşturmaya çalışıyoruz. Şu ana kadar gençlerimiz ve çocuklarımız adına hakikaten bilim ile üreten, teknoloji ile tanışan bir gençliği de inşallah oluşturma adına böyle bir çalışmamız var.
Van'ın deprem de çok hasar görmüş bir otogarı var, biz yeni bir otogar ile inşallah Van'a hizmet etmeyi düşünüyoruz. Şu an ki otogar konteynırlarda hizmet veriyor. Bizim çok köhne bir sebze ve meyve halimiz var. Allah izin verirse çok modern bir hal düşünüyoruz. Son derece modern bir çok araç gereçleriyle birçok bölümleriyle de bir hayvan pazarı düşünüyoruz. Deprem sonrasında kentsel dönüşümle ilgili mevcut belediyeden de kaynaklanan bazı sıkıntılarımız var. Onları da Allah nasip ederse yakın zaman da çözmeye arzu ediyoruz. Van gölümüzden istifade edilebilmesi için 5 yıldızlı halk plajlarıyla adıyla tamamen ailelerimize uygun bir mekan oluşturarak deniz ile halkımızı buluşturma noktasında bir çalışmamız var. Spor ile gençlerimizi buluşturmak gibi bir amacımız var. Bu yüzden nerdeyse bütün köylerimize çim halı saha düşünüyoruz. Gençlerin sportif faaliyetleri için aynı anda köylerimize, ilçelerimize, merkeze sahalar yaparak böyle bir imkan vermek istiyoruz.

Kapalı semt pazarları oluşturarak yine fiziki anlamda bir belediyecilik yapmak istiyoruz. Nikah salonumuz var ama yetersiz. Van'a yakışan birçok etkinliğin yapılabileceği bir nikah salonu da düşünüyoruz. Bu şekilde 38'in üzerinde projemiz var. Ekonomik belediyecilik adı altında şuan ki belediyenin hiçbir projelerinde yer almayan ekonomik bir projede geliştirdik. Bunun sebebi de bölgemizde iş ve istihdam noktasında ciddi bir sıkıntı var. İşsizliğe çare istihdam oluşturma noktasında ciddi çalışmalar yapıyoruz.
Sosyal belediyecilik anlamında zaten AK Parti hükümetinin ve belediyelerinin çok büyük çalışmaları var onlar bize model oldular. Biz de sosyal belediyecilik anlamında bunları da gerçekleştireceğiz. Kültürel anlamda bizim bölgemizin, insanımızın, değerlerimizin bu noktada kültürel belediyecilik adı altında da ciddi bir faaliyet oluşturmayı da arzu ediyoruz.
Ekolojik belediyecilik ile Van'ın önemli birkaç sorunu var. Van gölümüz böyle giderse birkaç sene içerisinde artık suyuna girilemeyecek. Çünkü bizim atık su tesislerimiz yeterince çalışmıyor, yetersiz. Bundan dolayı da atık suyu tesislerini en kısa zamanda maksimum seviyede çalıştırmayı düşünüyoruz. Çöp dağı nerdeyse şehirle bitişik hale geldi. Çöp dağını en kısa zamanda katı atık tesislerini oluşturarak belki oradan hem değer üretme maddi anlamda hem de şehri kirlilikten kurtarma adına çalışmamız olacak.
Teknolojik anlamda belediyecilikte de yine örneklerimizi Ak Parti'nin büyükşehirlerinde gördüğümüz teknoloji ile kent insanını buluşturma ve azami derecede istifade etme, bunun için kent bilgi sistemini getiriyoruz. Kent bilgi sistemi ile şehrimizin her mahallesini, her sokağını, içinde yaşayan her insanın durumunu barındıran bir sistem oluşturmayı arzu ediyoruz. Bölgesel belediyecilik anlamında da artık Van büyükşehir ve bütün ilçeleriyle, köyleriyle birlikte Van'dır diyoruz. Bundan dolayı da bütün ilçelerimizi ve köylerimizi kapsayan projelerle de en hudut köyüne kadar Van'ı kucaklamayı arzu ediyoruz.

Van'da size yapılan saldırıları nasıl değerlendiriyorsunuz?

İlk dönemlerde bu bir hoca dolayısıyla insanlarla çok fazla takılmazlar, itibar etmezler diye bir algı vardı. Fakat bizim sahada çok kısa zamanda yapmış olduğumuz çalışmalar bir de bizi bire bir tanıyan insanların diğer insanlara aktarımı bizim birkaç mitingimiz, yaptığımız yoğun çalışmalar, ev toplantıları, mahalle mitingleri köy ziyaretleri bütün bunlar bir anda arkadaşları ürkütmeye başladı. Esnaf ziyaretlerimizde bir ilki yaşadık. Şu sokak onlara ait ve giremezsiniz demişlerdi. Van'ın her tarafı bizimdir, bizim insanımız dolayısıyla biz esnafımızla bire bir el sıkışacağız bu Başbakan'ın da talimatıdır bir emridir. Esnaf ziyaretlerimizin birinde taşlanmaya başladık. Maalesef onların içerisinde uyuşturucu bağımlıları ve uyuşturucu satanlar da vardı. İşte oradan hareketle bizim sahada çok etkin olduğumuz Ak Parti'nin o aradaki farkı çok fevrice kapattığını da görünce bu defa bu saldırılar başladı. Bugünde aynı şeyi yaşadık biz. Bir köy ziyaretinde baktık bizim bayrağımızı indiriyorlar. Köyün içerisinde kendi bayraklarını asıyorlar. Halkımızı biraz böyle baskı ve şiddetle sindirmeye çalışmışlar. İnsanlar korkuyorlar kendilerini ifade etmiyorlar. Ama Allah'a hamdolsun biz mesela bu hafta Erciş, Çaldıran, Muradiye, Gürpınar ve Gevaş ilçelerimizde ikişer günlük program yaptık. Bir günde 27 köy dolaşma imkanı bulduk. Gittiğimiz yerlerde insanların çok güzel bir teveccühü var partimize, Başbakan'ımıza karşı.

El Kaide üyeliğinden tutuklandığınız söyleniyor? Bu konuya açıklık getirir misiniz?

2009 yılında Van TV'de bir aylık televizyon programı yaptık. Fakat benim beklentimin üzerinde çok güzel bir teveccüh oldu. Bire bir sokakta karşılaştığım insanlar o televizyon programını hiç kaçırmadıklarını söylediler. Van TV o zamanlar yerel bir televizyondu ama buna rağmen seyredilme oranı da çok ciddi seviyedeydi. Ve operasyon hemen hemen bir hafta sonra Ramazan'ın bitiminden sonra gerçekleşti. El kaide ismiyle içeri alındım ama ben oradan alınacağımı beklemiyordum. Çünkü saha da çok aktif çalışmalarım vardı belki başka bir taraftan içeri alınırım diye bekliyordum ama El Kaide nasip oldu. İki ay gibi bir süre içeride kaldım. İki ay sonra serbest bırakıldım ama yaklaşık 2 buçuk yıl hiç dava açılmadı. Aldığım bilgi savcı bey terfi ediyor başka bir yere gidiyor dosyaları kapatması gerekiyor dolayısıyla dava açılmış oldu. Bir duruşmaya gittim, bu işlerle alakamın olmadığını aslında burada farklı merkezlerde böyle bir operasyon gerçekleştiğini de ifade ettim. Ve aradan kısa bir zaman geçti bize hiç katılmadığım halde beraat kararını verdiler. Yaklaşık 7 ya da 8 ay önce. Olay şuan Yargıtay aşamasında, eğer çok olağan üstü bir şey yaşanmazsa oradan da beraatin onaylanacağını bekliyorum. Ama 17 Aralık operasyonuyla bir daha anladım ki Türkiye'de her şey çok masumane gitmiyor.

Anket sonuçları ne durumda?

Taraflı anketlerde nerdeyse %70'e %30 görünüyoruz. Yani BDP %70 bizim ki %30 gibi. Tarafsızlarda en son gördüğüm anket vardı %0.6 bir fark kalmıştı aramızda. Fakat bu şu anlama geliyor biz geçen haftaya kadar hiçbir ilçemize, köylerimize gitmemiştik. Dolayısıyla anket sonuçlarının da bu şekilde çıkması normaldir. Ama biz gittiğimiz yerde, dokunduğumuz her yürekte bu durumun değiştiğine şahit oluyoruz. Bire bir insanlarla yüz yüze o el sıkmalarıyla insanlar sizi tanıdıkça size inanıyorlar, güveniyorlar. Bizde bu güven ve inanca inşallah layık olmaya çalışacağız. Anketlerin dezavantajı da bulunmakta. BDP geçen seçim tecrübesiyle şunu yapmaya çalışıyor. 2009-2011 seçimlerinde aşırı derecede baskı yapıyorlar, sandıklara el koyuyorlar ve ortaya inanılmaz rakamlar çıkıyor. Bizim tanıdığımız Van bu değil. Sandıktan çıkan Van değil. Ama inşallah bu dönemde sandık güvenliğini de sağlarsak gerçek Van'ı tanıyacağız, göreceğiz. Ayrıca sokakta anket yapılırken insanlar kendilerini ifade etmekten çekiniyorlar, korkuyorlar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber