Katkılı benzinde ya indirim, ya tavan!

Otomobillerde motoru koruduğu ya da performansı artırdığı gibi gerekçelerle daha pahalıya satılan katkılı yakıtlarda indirime gidilmesi konusunda EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu) tarafından tanınan süre 20 Mart’ta dolacak.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 15 Mart 2014 09:07, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Katkılı benzinde ya indirim, ya tavan!

MİTHAT YURDAKUL

İndirim konusunda dağıtım şirketleri ve EPDK arasında yaklaşık 5-6 kuruşluk bir fark bulunduğu belirtilirken, katkılı yakıtta beklenen indirimin olmaması halinde EPDK'nın tavan fiyat uygulaması için düğmeye basacağı kaydediliyor.

Dağıtım şirketlerini katkılı akaryakıt fiyatları konusunda uyaran EPDK, firmalara 20 Mart'a kadar süre tanıdı. Daha önceki indirim talebinde olduğu gibi, olası bir "tavan fiyat" uygulamasından kaçınmak isteyen dağıtım şirketlerinin, katkılı akaryakıtta indirime sıcak baktığı belirtildi. Asıl anlaşmazlıksa, benzinde litre başına 20 kuruşa kadar çıkan "katkı farkı"nda yapılacak indirimin oranı.

EPDK ile dağıtımcılar arasında, indirim konusunda 5-6 kuruşluk fark bulunduğu kaydedilirken, indirim yapılmaması ya da tatminkar olmaması durumunda EPDK'nın katkılı akaryakıt fiyatlarına tavan getirmek için harekete geçeceği bildiriliyor.

'Yetkimizi kullanırız'

Katkılı akaryakıtta daha önce de indirim yapılmış, dağıtım şirketleri, sonrasın katkı farkını yavaş yavaş artırmıştı. Özellikle uluslararası şirketler, bu farkın karlılıklarında kritik rol oynadığını belirtiyor. Tüketicilerin aldatılmamasını isteyen EPDK ise, katkılı ürünlerin otomobil performansını gerçekten artırıp artırmadığını da mercek altına aldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, katkılı akaryakıt konusundaki bir soru üzerine "Sektör reflekslerini mutlaka zamanında gösterecektir. Bu konuda kendileri de sıcağı sıcağına kurul kararlarını izlemekteler" yanıtını verdi. EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz da sektörden indirim beklediklerini belirterek, "Türkiye'nin son dönemdeki hassasiyetini de dikkate alarak gereken adımı atacaklarını ümit ediyorum, atacaklarının da sinyalini aldık. Kendileri gerekli olan şeyleri yapmadıkları takdirde kanundan kaynaklanan yetkimizi kullanmak ve makul olan şeyi yapmak durumundayız" diye konuştu.

Enerji sektöründe yalnız dağıtım şirketlerinin olmadığını ifade eden Yılmaz, "Bu sınırsız bir kar marjı, tüketiciye istenildiği kadar fiyat yüklemek demek değildir. EPDK olarak buna izin vermeyiz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber