TİB'deki çanak antenle, saniyede 5 bin dosya gitmiş

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nda (TİB) yapılan incelemede, kurum kayıtlarında yer almayan ve ne için kullanıldığı belli olmayan TİB'in çatısındaki çanakla ilgili ilk tespitler ortaya çıktı.

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 17 Mart 2014 07:37, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

SAFURE CANTURK

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nda (TİB) yapılan incelemede, kurum kayıtlarında yer almayan ve ne için kullanıldığı belli olmayan TİB'in çatısındaki çanakla ilgili ilk tespitler ortaya çıktı. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan'a sunulan raporda, çanak ile yabancı bir uyduya saniyede 50 megabite hızla bilgi aktarıldığı bildirildi. Uzmanlar, 50 megabite hızla bilgi akışının, saniyede 5 bin word dosyasının aktarılması anlamına geldiğini söyledi. 3 saatlik filmi bir dakikada gönderebilecek kapasiteye sahip çanağın en az 3 yıldır TİB'deki tüm dinleme ve kayıtları yabancı bir uydu üstünden yurtdışına transfer ettiği ortaya çıktı.

3 ANTENDEN BİRİ FAAL

SABAH, paralel yapının usulsüz dinlemeleri yaptığı iddia edilen TİB'de yönetimin değiştirilmesinin ardından yapılan incelemelerde dinlemelerle ilgili kayıt dışı bir çanak bulunduğunu duyurmuştu. Kaçak çanak ile ilgili incelemeleri yapan uzmanlar, çanağın yönünün yerli değil yabancı uydulara dönük olduğunu belirledi. MİT ve TİB uzmanları, Türksat'tan çanağın yönünün dönük olduğu uyduları bulmasını talep etti. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan'a iletilen "çanak raporu"nda, TİB çatısında devletin kayıtlarında bulunmayan 3 çanak tespit edildiği ve sadece birinin faal olarak çalıştığı belirtildi. Raporda, çanak üzerinden saniyede 50 megabite hızla veri transferi yapıldığı kaydedildi. Uzmanlar, saniyede 50 megabite hızla saniyede 5 bin word dosyası geçilebileceğini, küçük çaplı bir üniversitenin yazılı tüm verilerinin saniyeler içinde, 3 saatlik filmin de bir dakikada transfer edilebileceğini belirtti. TİB uzmanları, söz konusu çanak üzerinden yasal ve yasadışı yapılan tüm dinleme, kayıt ve kasetlerin devamlı aktarımının yapıldığını kaydetti. Kaynaklar, internet üzerinden yasadışı dinlemeleri yayan örgütün yurtdışı serverları kullanmasına dikkat çekerek, bu çanak ile başka bir ülkeye ya da başka bir istihbarat ağına bilgi verilmesi ihtimalini de değerlendiriyor. TÜRKSAT ve TİB uzmanları, bulunan çanağın uzayda hangi ülkenin uydusuna yönelik olduğuna ilişkin inceleme başlatırken, TÜRKSAT, TİB ve MİT'te görev yapan haberleşme ve bilişim uzmanlarının incelemeleri raporlaştırılarak Başbakanlığa gönderildi.

İLK SABAH DUYURMUŞTU

TİB'in kuruluşunda yasal fiber optik hatlardan Emniyet İstihbarat Dairesi'ne paralel gizli bir hat daha çekildiğini ve binlerce kişinin hukuka aykırı dinlendiğini ilk kez SABAH gündeme getirmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber