Melen Projesi'nde tahliye süreci başladı

DSİ Genel Müdürlüğü, Sakarya'nın Ortaköy beldesi sakinlerine tebligat göndererek su havzasında kalan evlerini tahliye etmelerini istedi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Mart 2014 20:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Melen Projesi'nde tahliye süreci başladı

DSİ Genel Müdürlüğü, Kocaali ilçesindeki Ortaköy beldesi sakinlerine tebligat göndererek su havzasında kalan evlerini tahliye etmelerini istedi.

Ortaköy Belediye Başkanı Cemal Angın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık yüz hane sakininin yaşadığı Cuma Mahallesi'nde vatandaşların evlerini yavaş yavaş boşaltmaya başladıklarını söyledi.

DSİ'nin hane sahiplerine tahliye için bir ay süre tanıdığını anlatan Angın, şunları dile getirdi:

"Kamulaştırması bitmiş olan, yaklaşık 100 haneden oluşan Cuma Mahallesi, baraj çalışma alanına giriyor. Herhangi bir hayati risk oluşmaması amacıyla kamulaştırması tamamlandığı için DSİ'nin tahliye talebi var. Vatandaşlarımıza boşaltma tebligatları gelmeye başladı fakat önceden hazırlığı olmayanlar var. Bu da ayrı tepkiye neden oluyor. Kamulaştırma bedellerini aldık ama açıkçası hazırlık yapmadık. Belediye olarak Caferiye bölgesinde TOKİ ile projemiz vardı fakat bu da çeşitli nedenlerden ötürü uzadı. Birlikte yaşamak için geliştirdiğimiz bu projede gecikme söz konusu oldu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının iskan kuralları, bizim bu bölgeye uymadı. Biz onu TOKİ üzerinden yapmak için çalışmalarımızı sürdüyoruz. Eğer o proje hazır olmuş olsaydı bu sıkıntı olmayacaktı çünkü o mahallemizde kamulaştırma bedellerinin tamamı ödenmiş durumda. Yani şu anda' o bölge DSİ'nin' diyebiliriz. Vatandaşlarımız temkinli davranıp toparlanmaya başladı."

Beldenin tamamının projenin tamamlanmasına birkaç ay kala boşaltılacağını düşündüğünü aktaran Angın, "Proje, 2016 yılının sonlarına doğru tamamlanacak. Zaten bu proje uzun yıllardır devam ediyor. Vatandaşımızın çoğu zaten göç etti. Geçen seçimde bin 400 seçmenimiz vardı, şimdi ise 630'a düştü ama tabii burada insanların malı, mülkü, evi... Sürekli gelip gidiyorlardı. Şimdi zaruri durum oluştu, açıkçası çok yapacak bir şey yok" ifadesini kullandı.

Angun, 2017 yılının başında beldenin artık tamamen suyla kaplanacağına dikkati çekerek, belediyenin bulunduğu alanda 80 metre derinliğinde su olacağını kaydetti.

Sadece beldenin değil, Düzce'den de bir köyün bulunduğu 3 köyün kesmen etkileneceğine dikkati çeken Angın, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu durumdan etkilenen 7 bin kişi görünüyor fakat en az 15 bin kişi etkileniyor. 'İstimlaklarını alıyorlar' gibi algı oluşabilir ama insanın doğup büyüdüğü, atalarının yaşadığı yeri terk etmesi, bırakıp gitmesi çok kolay değil. İnsanlar psikolojik olarak çok etkilendi. Bir de tahliye kararları ile insanlar ayrıca psikolojik sıkıntıya girdi. Tahliyeler, şimdilik sadece Cuma Mahallesi ile kısıtlı. Şimdilik evler yıkılmayacak, sadece tahliye olacak.

Beldede cenazeler, artık başka bölgeye defnediliyor. Yaklaşık 5 yıldır cenazelerimizi bu şekilde yapıyoruz. İnşallah bundan sonraki süreç halkımız için hayırlı olur."

DSİ 14. Bölge Müdürlüğünden Cuma Mahallesi sakinlerine gönderilen tebligatta şu ifadeler yer alıyor:

"Son aylarda ülkemizde yaşanan kuraklık nedeniyle İstanbul iline acil içme ve kullanma suyunun temin edilebilmesi için Melen Barajı inşaatının hızlı tamamlanması hedeflenmiştir. İnşaat programına göre baraj göl alanında kalan ve Ortaköy beldesine ait Cuma Mahallesi'nin içinde bulunduğu 250 bin metrekarelik karstik alanın betonla kaplanması yapılarak su kaçaklarının önlenmesi sağlanacaktır. Cuma Mahallesi'nin üst kotunda bulunan taş ocağından kaya malxzemesi alınacaktır. Bu nedenle dinamit patlatılacaktır. Bu esnada can ve mal güvenliğinin sağlanabilmesiiçn Cuma Mahallesi'nde ikamet edenlerin acilen tahliye edilmesi gerekmektedir.

Bu yazının tarafınıza tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde konut ve müştemilatınızı tahliye ederek teslim etmeniz can ve mal güvenliğinizin sağlanabilmesi iöin oldukça önem arz etmektedri.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber