Bu büro özel yetkili savcıları gölgede bırakacak

Özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasından sonra bu suçları soruşturmakla görevli savcılara, özel yetkili savcılarda bile olmayan yetkiler verildiği ortaya çıktı

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 19 Mart 2014 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bu büro özel yetkili savcıları gölgede bırakacak

KEMAL GÖKTAŞ /

Ankara Başsavcılığı, özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasının ardından "Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu" adı altında yeni bir büro kurdu. Yönerge değişikliğiyle, bu büroda görev yapan savcılar, özel yetkili savcılıkların soruşturduğu Terörle Mücadele Kanunu, Terörizmin Finansmanının Önlenmesi ile TCK'nın 302 ila 342. maddeleri arasında tanımlanan suçlarla ilgili soruşturmaları yürütecek.

Yasa ile kaldırılan Terörle Mücadele Kanunu'nun 10. maddesine göre 305, 318, 319, 323, 324, 325 ve 332. maddelerde yazılı suçlara özel yetkili savcılıklar bakamıyordu. Yönerge değişikliğine göre ise bu maddelerde yazılı olan "Temel milli yararlara karşı faaliyette bulunmak için yarar sağlamak, halkı askerlikten soğutmak, savaşta yalan haber yayma, seferberlikle ilgili görevin ihmali" suçları da Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu'nda görevli savcılar tarafından yürütülecek. Yönerge değişikliğinden önce bu suçlarla ilgili soruşturmalar, basın savcıları veya genel soruşturma bürosu savcıları tarafından yürütülüyordu.

Yönerge değişikliğinde "Bu büronun görevine giren suçlarla ilgili soruşturma işlemleri, bu büro içinde görev yapan Cumhuriyet savcıları arasında düzenlenecek ayrı bir nöbet cetveline göre, nöbetçi Cumhuriyet savcısı tarafından yürütülür" ifadesi de yer aldı. Böylece yeni kurulan büro, özel yetkili savcılar gibi sadece bu suçlara bakan savcılardan oluşacak. Terörle Mücadele Kanunu'nun öngördüğü özel soruşturma usulleri büyük ölçüde devam ettiği için bu büro özel yetkili savcılıklardan sadece tabela değişikliği yönünden farklı olacak.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının öngördüğü yeni büronun, diğer illerde de başsavcılıklar tarafından kurulacağı belirtildi. Özel büronun kurulmasının başsavcıların hangi suça hangi savcıların bakacağını belirleme yetkisinden kaynaklandığı belirtildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının yönerge değişikliği ile ayrıca Kaçakçılık ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu da kuruldu.

Bu büro Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu, Vergi Usul Kanunu, Petrol Piyasası Kanunu, Ticarette Tağşişin Men'i ve İhracatın Murakabesi ve Korunması Hakkında Kanun, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu, Uyuşturucu Maddelerin Murakabesi Hakkındaki Kanun, Sermaye Piyasası Kanunu, Tütün, Tütün Mamulleri, Tuz ve Alkol İşletmeleri Genel Müdürlüğünün Yeniden Yapılandırılması İle Tütün ve Tütün Mamullerinin Üretimine, İç ve Dış Alım ve Satımına ilişkin kanun yanı sıra ihaleye fesat, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlar hakkındaki soruşturmalar yürütülecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber