BTK'dan telefon görüşme bilgileri açıklaması

BTK'dan telefon görüşme bilgilerinin silinmesi için talimat verildiği iddialarına yanıt

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Mart 2014 19:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
BTK'dan telefon görüşme bilgileri açıklaması

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) tarafından telefon görüşme bilgilerinin silinmesi için işletmecilere hiçbir talimat verilmediğini bildirdi.

BTK'dan yapılan açıklamada, son günlerde bazı basın yayın organlarında, telefon görüşme bilgilerinin silinmesi için işletmecilere talimat verildiğine yönelik iddiaların gündeme getirildiğine işaret edildi.

Açıklamada, bu konuda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından TİB'e herhangi bir istek gelmediği gibi TİB tarafından da işletmecilere hiçbir talimat verilmediği aktarıldı.

Bakan Elvan: Bakanlığın talimat vermesi söz konusu olamaz

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan, bakanlığının HTS kayıtlarının silinmesi talimatı vermesinin söz konusu olmadığını ancak kim yaptıysa hesabını vereceğini

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran'ın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve aile üyeleri arasında 17 Aralık 2013'te geçtiğini iddia ettiği telefon görüşme trafik ve sinyal kayıtlarının silinme talimatı verilip verilmediğine dair soru önergesine ilişkin TBMM'de gazetecilerin sorusunu yanıtladı.

Bakanlık tarafından böyle bir talimat verilmesinin söz konusu olmadığını ifade eden Elvan, "Bilakis, bunu silenler varsa, böyle bir şey yaptılarsa, biliyorsunuz soruşturma devam ediyor, onlar da hesabını verecek. Eğer böyle bir şey yapıldıysa, birilerinin girişimiyle, birtakım silme vs gerçekleşmişse onun da hesabını kim yaptıysa verecektir. Bakanlığımız tarafından, hele hele öyle bir konuda talimat verilmesi söz konusu olmaz. Olması da mümkün değil" diye konuştu.

Elvan, bununla ilgili DDK ve Başbakanlık Teftiş Kurulu'na iki kez yazı yazdığını, Başbakanlık'tan detaylı denetim ve teftişin yapılmasını istediğini bildirdi. Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun buna yönelik çalışmalarını sürdürdüğüne işaret eden Elvan, "Birileri tarafından veya kendi inisiyatiflerini kullanarak orada çalışanlar... Bakanlığımızı veya BTK'yı kast etmiyorum ama bir şekilde böyle bir girişim yapıldıysa bunun da hesabını yargı önünde vereceklerdir" diye konuştu.

Tüm bilgiler kontrollü şekilde muhafaza ediliyor

Dışarıdan böyle bir girişim ihtimalinin olup olmadığı sorusuna Elvan, "Bilemeyiz. Birileri arar, 'Sil' der o da silebilir. Kim yaptıysa, yargı önünde bunun hesabını mutlaka verecektir. TİB Başkanı atandıktan sonra, tüm bilgiler kontrollü şekilde de muhafaza ediliyor. Daha önceki dönemde herhangi bir şey olmuşsa da Teftiş Kurulu, müfettişlerimiz bunları araştırıyorlar, çalışıyorlar. Bunun da gereği neyse yapılacak" karşılığını verdi.

Kararı uygulamıyor

Bir soruyu yanıtlarken Elvan, ağırlıklı olarak twitter kullanıldığını ifade etti. Elvan, şöyle devam etti:

"Mahkeme kararı bile gönderseniz, twitter mahkeme kararlarını uygulamıyor. İstediğini uyguluyor, istediğini uygulamıyor, merkezi söylüyorum. Bu doğru bir yaklaşım değil. Bunun olmaması gerekir. Eğer bir mahkeme kararı varsa, bunun mutlaka ilgili şirket tarafından gereğinin yapılması gerekiyor. Biz mahkeme kararını twittere aktarıyoruz. Örneğin mahkeme, bu URL adresi engellensin şekilde bir karar vermiş, twitterin bu kararı uygulamadığını görüyoruz. "

Elvan, "Haramzadeler, Başçalan adresleriyle ilgili bir talebiniz oldu mu?" yönündeki soru üzerine, "Bizim sadece talebimiz şu olur: Yasa çerçevesinde eğer mahkeme kararı varsa, o mahkeme kararı çerçevesinde bizim ilgili şirketlere, twitter, facebooka başvurumuz olur. Onun dışında herhangi bir şeyimiz söz konusu değil. Tamamıyla mahkeme kararıyla ilişkili olarak biz başvurumuzu yaparız. Yasanın da gereği bu. Yasa ne diyorsa, TİB Başkanlığı tarafından o yapılıyor" diye konuştu.

İnternet Yasası'na yönelik eleştirilere işaret eden Elvan, "Bugün İngiltere dahil, dünyanın birçok ülkesinde, gelişmiş ülkelerinde, herhangi bir yargı kararı olmaksızın bu engellemeler yapılıyor. Lütfen bunun farkında olalım. Youtube, İngiltere hükümetine kendi sistemini açtı, önceden Youtube'a neler indirileceğini görüyor ve gereken önlemi de alıyor. Burada mahkeme kararı yok. Bunların hepsi, gelişmiş ülkelerde uygulanıyor. Bizim mahkeme kararımıza bile bu şirketler tarafından yeri geliyor saygı gösterilmiyor" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber