Teftiş Kurulu'nun TİB raporu; Dinlemeler organize

Teftiş Kurulu'nun TİB raporu: Kurumun 2012'den önceki tüm hafıza ve şifreleri silindi, bir görevliye de suçüstü yapıldı. Yasa dışı telefon dinlemelerinin, yöneticilerden habersiz yapılması mümkün değildir

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 20 Mart 2014 07:19, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nda (TİB) olup bitenlerle ilgili hazırladığı ara raporun detaylarına SABAH ulaştı. Başbakanlığa sunulacak rapora göre TİB'in 2012'den önceki tüm hafızası silindi. İlk yapılan dinleme tespitleri, TİB'deki yapılanma ve 2012 öncesine ait hafızanın silinmesi ile ilgili geniş bilgilerin yer aldığı öğrenilen rapora göre kurumsal ihmal tespiti yer aldı. Teftiş Kurulu silme işlemlerinin yöneticilerin ve ekiplerin bilgisi olmadan yapılamayacağı tespitine yer verdi. Daha önce 2011'den itibaren hukuki ya da hukuk dışı 670 bin 853 ayrı kişinin dinlendiği tespit edilmişti.

ENGELLEMEYE SUÇÜSTÜ

Teftiş Kurulu, usulsüz dinlemeler ve paralel yapılanmanın hukuksuz icraatlarını ortaya çıkarmak için TİB'de başlattığı soruşturmayı engellemeye çalışan bir kişiyi de tespit etti. Başbakanlık Teftiş Kurulu müfettişleri soruşturma sırasında bilgisayar sistemi ve internet güvenlik sistemi (Firewall) için tüm yetkili şifreleri istedi. Bu alanda görevli A.E, Teftiş Kurulu ekibine tüm şifrelerin silindiğini söyledi. Ancak Teftiş Kurulu görevlileri buna inanmadı. Yapılan incelemelerde A.E'nin "silindi" dedikten hemen sonra sisteme girerek tüm şifreleri sildiği tespit edildi. A.E TİB'den uzaklaştırıldı. Paralel yapı, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın ofisinde çıkan böcekler ile ilgili de Teftiş Kurulu'nun yaptığı incelemeleri engellemek istemiş, Teftiş Kurulu ekiplerine fiziki takip yapmış ve TÜBİTAK'taki uzantıları ile de soruşturmayı gölgelemeye çalışmıştı.

'DİNLEMELER KEYFİ'

TİB'de paralel dinleme (kurumlara çekilen uçlar) haricinde keyfi dinleme yapıldığı da tespit edildi. Hiçbir yasal ya da teknolojik tedbirin olmadığı TİB sisteminde, isteyen görevlinin istediği numarayı dinlediği, daha sonra da hiçbir iz bırakmadığı fark edildi. Ara raporda bu durumun da tespit olarak belirtileceği öğrenilirken, ana raporda ise tüm sorumlular hakkında hukuki işlem yapılması için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilecek tespit ve suç unsurları yer alacak.

BAKAN ELVAN AÇIKLADI: TAPELER ABD KAYNAKLI

Hükümeti yıpratma amaçlı tapelerin izi sürülüyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan yasadışı dinlemelerin çoğunun ABD üzerinden internete servis edildiğini açıkladı. Bakan Elvan, dün Meclis'e gelişinde, tapeler konusunda ek bir düzenleme yapılıp yapılmayacağı konusunda sorulan soruya, "Maalesef bazı teknik altyapı eksiklikleri var ama bu kayıtların birçoğu yurt dışı kaynaklı daha çok da ABD kaynaklı" yanıtını verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber