İstihbaratta halef selefi aratmamış!

İstihbarat Daire Başkanlığı’nda inceleme yapan müfettişleri Ramazan Akyürek’ten sonra eski daire başkanı Ömer Altıparmak döneminde de usulsüzlükler tespit etti. Arşivdeki bazı belgelerin yok edildiği, birçok usulsüz dinleme ve izleme yapıldığı belirtildi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 20 Mart 2014 07:57, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Hükümetin, emniyet istihbaratında başlattığı yeniden yapılandırma kapsamında İstihbarat Dairesi Başkanlığı'nda incelemeler yapan müfettişlerin önceki daire başkanı Ömer Altıparmak'ın usulsüz çalışmalarını tespit ettiği ortaya çıktı. Müfettişlerin hazırladıkları raporla Altıparmak'ın açığa alınmasını talep ettiği öğrenildi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanlığı'na getirilen Engin Dinç'in talebi doğrultusunda önceki İçişleri Bakanı Muammer Güler'in onayı ile İstihbarat Dairesi Başkanlığı'nda müfettiş incelemesi başlatıldı. Yürürlükteki mevzuat gereğince sadece İçişleri Bakanı'nın onayı ile yürütülebilen incelemede müfettişler, dairenin geriye dönük iş ve işlemlerinde detaylı araştırmaya başladı.

Akyürek grubu açığa alınmıştı

Eski daire başkanları Ramazan Akyürek ile Ömer Altıparmak'ın dönemini inceleyen müfettişler, Akyürek'in açığa alınmasına neden olan işlemlerin yanısıra, Altıparmak'ın başkanlığı döneminde de usulsüz işlemlerin yapıldığını tespit etti. Akyürek'in görevden alındığı 2009'dan 2013'e kadar üç yıldan fazla sürede daire başkanlığını yürüten Altıparmak döneminde dairenin arşivinde olması gereken bazı belge ile bilgilerin kaybolmasının yanısıra telefon dinleme ve izleme faaliyetlerinde "sorunlu" işlemlerin bulunduğu anlaşıldı.

Müfettişler, hazırladıkları inceleme raporlarını bir süre önce İçişleri Bakanlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğü'ne teslim etti. Bakanlık ve emniyette yapılan değerlendirmeler sonrasında aralarında eski İstihbarat Dairesi Başkanı Ramazan Akyürek'in de bulunduğu bir grup emniyet personeli açığa alındı.

Aykürek'in ardından sonraki daire başkanı olan ve halen Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Denetleme Başkanı olarak görev yapan Ömer Altıparmak'ın açığa alınması amacıyla onay hazırlandı. Onayın halen Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar'ın önünde bulunduğu iddia edildi.

İdari ve adli soruşturma açılacak

Bu arada, önceki gün Star gazetesi aracılığıyla kamuoyuna yansıyan ve yasadışı olduğu öne sürülen telefon dinleme kayıtlarının büyük bölümünün Ömer Altıparmak'ın görev döneminde olması dikkati çekti. Haklarında dinleme kararı alınan bir çok kişiye ait telefonların büyük bölümünün 2011 - 2012 yıllarında dinlendiği ortaya çıktı.

Ayrıca, söz konusu kayıtların İçişleri Bakanlığı'nca Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilerek idari soruşturmanın yanısıra adli soruşturmanın da başlatılması için hazırlık yapıldığı öğrenildi.

Hakkında açığa alma onayı hazırlandığı ifade edilen Altıparmak, halen görevdeki Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar'ın en yakın çalışma ekibi içinde yeraldı. Altıparmak, görevden alınancaya kadar günlük mesaisinin büyük bölümünü Kılıçlar'la birlikte yürüttü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber