Milli parklarla ilgili o iddia yalanlandı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, yapılan düzenleme ile milli parklarda otel ve HES yapılmasına yol açılacağı iddialarını yalanladı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Mart 2014 10:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Milli parklarla ilgili o iddia yalanlandı

Bakanlık, son günlerde bazı basın yayın organlarında yer alan '18 Mart 2014 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelik ile alakalı olarak' bir açıklama yaptı. Bazı basın yayın organlarında "milli parklarda yönetmelikte değişiklik yapılan madde ile uzun devreli gelişme planı olmadan yapılaşma ve yatırıma izin verileceği, kanuni düzenlemenin HES'leri kapsadığı, bu madde ile 'otel' yatırımlarına izin verileceği" şeklinde haberler yer aldığına dikkat çekilen açıklamada şöyle denildi:

"12 Aralık 1986 tarih ve 19309 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Parklar Yönetmeliği'nin 2. Bölümü'nde 'Temel İlkeler ve Kriterler' başlığı altında bulunan 5. maddenin birinci fıkrasının B bendinin dört numaralı alt bendine 'Ancak; içme suyu temini açısından yapımı aciliyet gösteren ve kamu yararı açısından vazgeçilmez ve kesin bir zorunluluk arz eden tesisler için uzun devreli gelişme planı/gelişme planı şartı aranmaz. İlgili kurumların görüşleri alındıktan sonra yapılan bu tesisler uzun devreli gelişme planlarına/gelişme planlarına işlenir.' hükmü eklenmiştir. Mili Parklar Yönetmeliği'ne eklenen madde açıkça belirtildiği üzere içme suyu temini açısından zorunluluk gerektiren durumlarla alakalıdır. Eski yönetmelik hükümlerine göre kamu yararı kararı alınarak Uzun Devreli Gelişme Planı'na işlendikten sonra söz konusu işler yapılabilmekte idi. Ancak bu durum bürokratik işlemlerin tamamlanması açısından uzun bir zamana ihtiyaç göstermekte iken, yapılan değişiklikle kamu yararı açısından vazgeçilmez bulunan içme suyu temini işlerinin hızlandırılması sağlanmış olacaktır."

Yapılan değişiklikte zaten ilgili kurum ve kuruluşların görüşlerinin alınmasının da öngörüldüğü vurgulanan açıklamada, "Bu düzenleme söz konusu haberlerde iddia edildiği gibi milli parklarda otellerin veya HES'lerin yapılmasına yol açacak bir düzenleme değildir. Bakanlığımız bu konuda gerekli hassasiyeti ziyadesiyle göstermektedir. Bunun en büyük göstergesi de ülkemizde son 10 yılda korunan alan oranı iki katından fazla artırılmış ve ülke yüzölçümünün yüzde 4,5'i iken, bu oran yüzde 10,5'e çıkarılmıştır" ifadelerine yer verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber