YÖK'ten İlahiyatlarda 'öğretmen' operasyonu

Haber Giriş : 27 Mayıs 2006 08:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç başkanlığında dün toplanan YÖK Genel Kurulu, ilahiyat fakültelerinin 'ilköğretim din kültürü ahlak bilgisi öğretmenliği' bölümlerini eğitim fakültelerine bağlama kararı aldı.

Kararla, ilköğretim okullarını 'ilahiyat' kökenli öğretmenlere tamamen kapatan YÖK, imam-hatip lisesi mezunlarının da, ilköğretim din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni olabilmelerinin önüne engel koymuş oldu.

AVANTAJI KALKTI

Halen ilahiyat fakültelerine bağlı eğitim veren 'ilköğretim din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği' bölümlerine yerleştirmede, imam-hatip lisesi mezunlarına öncelik tanınıyor. İmam-hatip mezunları, bu bölümlere girişte 'ek katsayı' avantajından yararlandığı için ayrılan kontenjanlar imam-hatiplilerce dolduruluyor.

Bu bölümlerin eğitim fakültelerine bağlanması, imam-hatip mezunlarının otomatik biçimde ek katsayıdan mahrum olmasına yol açacak. Artık eğitim fakültelerinin alt bölümü olacak din kültürü ahlak bilgisi öğretmenliği bölümleri, anadolu öğretmen lisesi veya öğretmen lisesi 'sözel' bölüm mezunları için avantajlı hale gelecek. Öğretmen lisesi mezunları bu bölümlere yerleştirilirken, '0.24 ek katsayı' uygulanacak. Bu bölümü tercih eden imam-hatip mezunları ise, artık halen yararlandıkları 0.24'lük ek katsayıdan yararlanamayacak.

MASTERLİ ÖĞRETMEN

YÖK kararında, yine 1999'da uygulamaya konulan diğer uygulamayla ilgili bir düzenleme öngörülmedi. Buna göre, ilahiyat fakültelerinden mezun olanlar liselerde yine öğretmenlik yapamayacak. Lise din dersi öğretmenleri, halen olduğu gibi yalnız Ankara Üniversitesi'nde açılan 'tezsiz master' programında yetiştirilecek.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber