Polise açılan davada hakimden ders

Valiliğin yasakladığı bir konferansa katılınca 182 lira ceza alan polis memuru açtığı davayı kazandı. Hakim “hoşgörü gerekir” dedi.

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 21 Mart 2014 08:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Polise açılan davada hakimden ders

BÜLENT AYDOĞDU

Kartal Anadolu 8. sulh Ceza mahkemesinde polis memuru İsa Çakıroğlu, valiliğin il genelinde yasaklamasına rağmen Pendik'te Anadolu Erenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Abdulcabbar Boran'ın konuşma yaptığı bir toplantıya katılması nedeniyle aldığı 182 lira ceza için açtığı dava sonuçlandı. Hakim, valiliğin konferans yasaklama kararını hukuka aykırı bulduğu için polis memurunun itirazını yerinde buldu.

Hukuka uygun değil

Kararında AİHM kararlarında yer alan, "Dinsel topluluğun bölünmesi çoğulculuğun doğal sonucudur", "Demokrasi her zaman çoğunluğun görüşlerinin üstün tutulması gerektiği anlamına gelmez" cümlelerine atıfta bulunan hakim, eski İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ve İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'nun imzasını taşıyan genel bir yasaklama kararı olduğunu belirtti. Anadolu 8. Sulh Ceza Hakimi Nuh Hüseyin Köse, kararında şu görüşlere yer verdi:

"Valilik kararındaki gerekçeler demokratik çoğulcu toplum gerekleriyle bağdaşır bulunmayan şekilde önceden bazı yurttaşların dini fikirlerini yaymak ve öğretme özgürlüğünü engellediği ve hukuka uygun değildir. Hakim, çoğunluğun dini görüşleri ayrıksı olsa da idarenin salt çoğunluğun görüşlerine uygun toplantıları değil, ayrıksı görüşlerin dile getirildiği toplantıları da hoşgörüyle karşılaması gerektiğine de vurgu yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber