Sağlığınızı check edin!

Uzun ve sağlıklı bir yaşam için koruyucu sağlık hizmetlerinin önemli olduğunu belirten Dr. Yavuz Maşrabacı, hiçbir şikayet olmasa bile yılda 1 kez check-up yaptırılması gerektiğini söyledi.

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 21 Mart 2014 18:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sağlığınızı check edin!

Koruyucu hekimlik ve modern tıbbın, kişilerin sağlıklı ve uzun yaşam sürmelerini amaçladığını belirten ve ağlıklı olmayı fiziksel, ruhsal, sosyal 'tam iyilik hali' olarak değerlendiren TOBB ETÜ Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü'nden Dr. Yavuz Maşrabacı, "Hissettiğimiz bu tam iyilik halinin devamı için yılda 1 kez check up yaptırmalıyız" dedi.

Erken tanısı yapılabilen hastalıklara dikkat çeken Maşrabacı, check up ile diyabet, hipertansiyon, koroner kalp hastalığı, kolesterol yüksekliği, akciğer hastalıkları, böbrek fonksiyon bozuklukları, karaciğer hastalıkları (karaciğer yağlanması, hepatitler), safra kesesi ve yolları hastalıkları, meme, rahim ağzı, kalın bağırsak, prostat ve mesane kanserlerine erken tanı konabileceğini ifade etti.

Uzman doktorlar tarafından yapılan genel sistemik fizik muayene ile başlayan check up sürecinin kişinin yaşı, cinsiyeti, risk faktörleri ve mesleğine göre değişebildiğini anlatan Dr. Maşrabacı, hazır programların yanında, kişiye özel check up programlarının da erken tanı ve tedavide önemli yer tuttuğunu söyledi.

CHECK UP ÖNCESİ DİKKAT EDİLECEKLER

Düzenli ilaç kullananların, gebelik şüphesi veya adet döneminde olanların check up öncesi doktoruna bilgi vermesi gerektiğini belirten Maşrabacı, "Testlerden en az 10-12 saat önce yemek yemeyi kesin. C vitamini kullanıyorsanız iki gün önceden ara verin. Anemi (kansızlık) nedeniyle aldığınız demir içeren ilaçlar var ise üç gün önceden bırakın. Check up tarihinden iki gün önce başlayarak kırmızı et, brokoli, turp gibi besinler ile aşı miktarda tatlı, alkol ve gaz yapıcı gıdadan uzak durun. Daha önce yapılmış laboratuvar ve radyoloji sonuçlarınızı doktorunuzla paylaşın ve rahat kıyafetler tercih edin" diye konuştu.

DEĞERLENDİRME NASIL YAPILIR?

Muayene bulguları, laboratuvar ve radyoloji incelemeleri sonrası, kişilerin geleceğe ait sağlık programlarının oluştuğunun altını çizen Maşrabacı, sözlerini, "Değerlendirmelerden yaşam tarzı değişikliği, uzmanların kontrolünde diyet ve egzersiz programı çıkabilir. Gerekirse ilgili bölümlerden konsültasyonlar istenir ve tedavi süreci başlar" diye tamamladı.

NTV video haber paketine

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber