Altın 5 haftanın düşüğüne yakın

Altın son 5 haftanın en düşük seviyelerini test etti…

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 25 Mart 2014 15:33, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Altın 5 haftanın düşüğüne yakın

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's Brezilya'nın kredi notunu «BBB»'den «BBB-»'ye indirdi. Ülkenin kredi notu halen «yatırım yapılabilir» seviyede. S&P not indiriminde büyümedeki yavaşlama ve genişlemeci mali politikalar nedeniyle artan borç seviyesinin etkili olduğunu belirtti. Dün Brezilya reali yatay bir seyir izlerken, hisse senedi piyasasının %1,3 değer kazandığı görüldü.

Euro Bölgesi'nde imalat sanayine ilişkin beklentileri gösteren PMI endeksinin öncü verisi Mart'ta 53,0 ile genişlemenin devam ettiğine işaret etti. Bununla birlikte yılın ilk çeyreğinde endeks ortalaması 53,4 ile 2011 yılı ikinci çeyreğinden bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Bu veri ışığında büyümenin ilk çeyrekte %0,5 artış göstermesi bekleniyor. ABD'de PMI endeksi ise Mart'ta 57,1'den 55,5'e gerilemiş olsa da yüksek seviyelerini koruyor.

Fitch Ratings, gelişmekte olan piyasalara ilişkin stres senaryosu sonuçlarını açıkladı: GOÜ'ler içerisinde düşük büyüme, artan faiz oranları ve sürekli zayıf seyreden yerel para birimine dayalı oluşturulan olumsuz bir senaryoda, en fazla Türk şirketlerinin risk taşıdığı belirtildi. Fitch, birçok Türk şirketinin «B» olan kredi notunun bu riskleri yansıttığının da altını çizdi.

Döviz piyasalarında dün ABD imalat sanayi PMI verisi sonrası dolarda değer kaybı görüldü. Dolardaki değer kaybıyla ?/$ paritesi 1,3875 seviyelerini test ederken, gelişmekte olan ülke para birimlerinde sınırlı da olsa değer kazançları görüldü. Bu sabah Hindistan rupisi dolara karşı son 7 ayın; Rus rublesi ise yaklaşık son 1 ayın en yüksek seviyelerinden işlem görüyor. $/TL ise bu sabah 2,2365 seviyelerinde.

Dün ABD ve Almanya'da imalat sanayi beklenti endekslerinin gerilemesi ve Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilimin sürmesi borsaları olumsuz etkiledi. ABD'de S&P 500 endeksi %0,5 oranında değer kaybederken, Almanya'da DAX %1,7 ve Fransa'da CAC-40 %1,4 oranında geriledi.

Yurtiçinde BIST-100 Avrupa'daki satıcılı seyrin ve faizlerdeki yükselişin etkisiyle %1,3 oranında değer kaybederken, Asya borsalarında endeksler dünkü kazançların ardından bu sabah %0,5 civarında düşüşlerle işlem görüyor.

ABD 10 yıllık tahvil getirisi 2,75%'den 2,72% seviyelerine gerilemesine rağmen yurtiçi tahvil piyasalarında kapanış itibarıyla rekor seviyeler görüldü. Gösterge tahvil getirisi 12 baz puan artarak kapanış itibarıyla Temmuz 2009'dan bu yana %11,60 ile en yüksek seviyelere ulaşırken, 10 yıllık tahvil getirisi de 12 baz puan artarak %11,36 ile rekor seviyelerden işlem gördü.

Emtia piyasalarında, altın Fed'in öngörülenden daha en erken faiz artırabileceği yönündeki beklentilerin etkili olmasıyla dün 24$ değer kaybederek, son 5 haftanın en düşük seviyesi olan 1.311 $/ons'u test etti. Bu sabah ise 1.314 $/ons'dan işlem görüyor. Paladyum üretiminin %40'i gerçekleştiren Rusya'nın arzı kısabileceğine dair söylentiler ve üretimin %37'sini sağlayan Güney Afrika madenlerindeki grev nedeniyle, Paladyum fiyatları 794$'a ulaşarak son 2,5 yılın zirvesine ulaştı. (Akbank Araştırmalar Kurulu)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber